ПОСТИЖЕНИЯ

Людмил Ангелов и Пиано Екстраваганца Фест

17 октомври 2017

 

Много български музиканти работят в чужбина, изнасят концерти, заемат престижни позиции на концертмайстори в европейски оркестри.
Музикантите зад граница са емблема на българския творчески гений, изразители на голямото изпълнителско майсторство.
Тези музиканти олицетворяват смисъла на свободното общуване и потреблението на културния продукт.
За радост на обичащите изкуството, не един и двама от тези големи музиканти се завръщат в Родината, изпълнени с идеи, с нови програми и дейности.
Сред тези големи музиканти  някои са си извоювали и по-особено признание. И поглеждаме към изтъкнатия пианист Людмил Ангелов.
Присъствието на музиканта като изпълнител на български фестивали с европейска значимост няма да е новост или изненада. Правил го е през годините.
Организирането  на фестивали, обаче, го препраща в друго измерение: помнят го не само като изпълнител, но и като създател на културен феномен.
Пиано Екстраваганца Фест има основания да се превърне в емблема на София, така както Международният фестивал Мартенски музикални дни е емблема в културния афиш на Русе.
София вече може да се радва и гордее със създаването на нов фестивал, който събира отблизо и далече почитатели на музикалната класика.
И както в късното лято обичащите джаз не пропускат джаз феста в Банско, така и обичащите пианото - няма да пропускат през есента Клавирния фестивал Пиано Екстраваганца в София.
През 2017 г. фестивалът  предложи своето Седмо издание. Възприета е линия на представяне на известни композитори, но и на произведения на по-малко известни.
Публиката има своите срещи с музиканти от над 10 държави. Сред тях са  Инголф Вундер от Австрия, Мелани Местре от Испания, Лана Тротовшек от Словения, Елоиза Кашо от Италия, Пьотр Вилежал от Полша, Вячеслaв Грязнов от Русия и др.
В събитието през 2017 г. се включват от българска страна освен маестро Людмил Ангелов, Веселина Кацарова, Евгени Божанов, Милен Курошаров, Веселин Веселинов – Еко и др.
Фестивалът е заявен под патронажа на Министерството на отбраната на Република България.И е включен в Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.
Културният форум има и подкрепата на фондация „Америка за България”.
Създадена е традиция в програмата на престижния музикален форум да има представени и големи български музиканти, които творят в чужбина.
През 2016 г. във феста участва големият български джаз пианист Марио Станчев(Франция). През 2017 г. във фестивалната програма се представя младата звезда на класическата музика Евгени Божанов(Германия).
Софийската публика през 2017 г. вече имаше удоволствието да слуша изпълненията на пианиста Eвгени Божанов с друг виртуоз – цигуларя Светлин Русев.
Фестивалът се радва на успех и признание: през 2015 г. фестивалът е удостоен с наградата „Музикален проект на годината“ в годишните награди на предаването „Алегро Виваче“ на БНР.
 
Роденият във Варна пианист, Людмил Ангелов, е изградил авторитет в Европа, САЩ, Южна Америка, Хонконг, Корея,Тайван, ни поясняват издания.
Признанието в Испания, където живее и преподава от много години именитият българин, е с по-особена стойност – създател е на Международен музикален фестивал в Толедо.
Преподавател, концертиращ музикант, големият пианист работи за фестивал, на чийто концертен подиум си дават среща и големи български музиканти, които творят в чужбина.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”