КАЛЕЙДОСКОП

Изучаването на български език в Молдова

13 октомври 2017

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова се обяви за написване на адаптирани учебници по български в Молдова
 
 Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че е много важно да се напишат т.нар. адаптирани учебници, за да се подобри изучаването на български език в средните училища там, където се учи в Молдова. Това тя заяви пред български журналисти при посещението си в българския теоретичен лицей в Кишинев.

     Важно е най-накрая да се напишат т.нар. адаптирани учебници - учебници на български език, приспособени към молдовската образователна система, посочи Йотова и допълни, че това може да стане при повече усилия до една-две години.

    По думите й следващата стъпка, която тя смята, че скоро ще се осъществи, е посещението на президента Радев в Молдова с бизнес делегация, която да има конкретни проекти за населения с молдовски граждани от български произход район Тараклия. 
 
    Като положителна стъпка на своето посещение тя отчете уверението от молдовска страна, че българският език е гарантиран от 1 до 12 клас във всички училища, където се изучава. В Молдова имаше много отрицателна тенденция да се затварят училища в по-малките населени места поради липсата на бюджет, но молдовската държава ще направи изключение за българските училища, въпреки че те се намират в такива райони, допълни Йотова.
   
    По думите й посещението е било важно, защото присъстват толкова много български журналисти, голям е интересът и на молдовските им колеги, както и организирането на 13-ата Световна среща на българските медии от БТА, което тя оцени като невероятен подарък за българската диаспора в Молдова, защото по този начин ще се чуят техните проблеми.
    Йотова беше на посещение в Молдова, където беше и патрон на 13-ата Световна среща на българските медии в Кишинев. Заедно с президента на Молдова Игор Додон присъства на подписването на международен консорциум в сферата на науката и образованието между Русенския университет "Ангел Кънчев", Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий" и Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак". Тя присъства и на церемонията по откриването на пресклуб на БТА в район Тараклия.
Източник: Кишинев
http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1665780