КАЛЕЙДОСКОП

Българска делегация на посещение в Одеса

11 октомври 2017

 

Българската общност в Украйна няма опасения относно новият закон за образованието. Такива уверения получи парламентарна делегация, начело с председателя на НС Димитър Главчев. България беше една от страните, които изпратиха протестно писмо до украинските власти във връзка със закона, който предвижда обучението след 5-ти клас да се извършва само на украински език.
Димитър Главчев и депутати от 4 парламентарни групи бяха на обиколка в Запорожието и Одеса по повод 155 години от преселването на нашите сънародници в Таврия. От Одеса предават специалните ни пратеници Тоня Димитрова и Боян Петров.
"Език мой роден, днес ще те забравя и няма ти да ме напуснеш лесно, за теб всичко аз днес ще направя и пак ще литне майчината песен."
Със стихотворения на български беше посрещната българската парламентарна делегация във Всеукраинския български център в Одеса. През уикенда председателят на Народното събрание Димитър Главчев и представители на почти всички парламентарно представени политически сили - ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединени патриоти, обикалях регионите, населени с българи.
Българчетата в национални носии учат в частно неделно училище.
-Маша - 3-ти клас
БНТ: Защо учиш български
- Българският език е мой роден език.
Альона Василевна - учител в неделно училище "Васил Априлов" в Одеса: Повечето дечица вкъщи не чуват български език, чуват и го учат само в нашето училище и много за тях е важно да повтарят думите, изреченията, които на занятията ги чуват.
Посещението на българската делегация, обаче, идва в момент, когато редица европейски държави изпратиха протестно писмо срещу новия Закон за образованието в Украйна, който задължава всички деца след 5-ти клас да учат украински. Опасенията на България са, че това е заплаха за правата на българската общност в страната.
Димитър Главчев - председател на НС "И в Таврия, и сега в Одеса и Бесарабия не поставиха въпроса, че са притеснени от този закон. нещо повече в хода на дискусиите ,председателите на 3 организации, казаха, че няма поводи за никакво притеснение, нещо повече новият закон дава възможност специално на българското национално малцинство за повече часове, които могат да имат.
В Таврия има едно българско училище и лицей в Приморск, в Бесарабия държавните училища, в които се учи български език са 39. Във всяко едно от тях, обаче, децата учат редом и украински език.
Димитър Главчел - председател на НС: С посланика говорихме, че той ще постави въпроса пред образователното министерство да се увеличат часовете по български език. Да се направят училища и в Таврия, защото има само едно училище и един лицей в Приморск.
Пред депутатите не бяха изразени опасения относно новия закон, който вече беше подписан от председателя на Върховната Рада, а утре предстои да влезе за подпис и при президента Петро Порошенко. Надежда Иджилова - учител в гимназия в Одеса, обаче изразя друго мнение пред нашата камера.
Надежда Иджилова - преподавател: Имам мнение, че все пак имаме заплаха. Украйниската власт води своя целенасочена политика за налагане на украинската националност. Първо то ще се намаляват часовете, навсякъде се намаляват часовете. По този закон всички училища трябва да преминат след няколо години на един език и всички националности какви да са.
Вместо това българите от Одеса поставят други проблеми - свързани с изградени от българи копия на базиликата в Плиска
,Несебърската метрополия и Златната църква от Преслав.
Дора Костова - гл. редактор на в-к "Роден Край": "Жалко е ако няма да остане за българите този строеж. Обръщали сме се от името на хората, които ходят в църквата - тя да влезе под юрисдикцията на българската православна църква"
Димитър Главчев - председател на НС: "Само че знаете, че българската православна църква е независима, няма как държавата да се намесва. Аз съм длъжен да предам на Комисията по вероизповедания в НС. "
Малката Луна знае вече две песни на български език, макар самата тя да няма български корени. А емоционалните срещи с българите от Украйна продължават да ни напомнят как трябва да се пази българщината, казва Димитър Главчев.
http://news.bnt.bg/bg/a/blgarska-delegatsiya-v-odea