АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Признание за Максим Божилов от Канада на XIII-тата световна среща на българските медии

10 октомври 2017

 

Максим Божилов от Канада получи наградата за българоезична медия на фонд "13 века България”
 
Максим Божилов, който близо 20 години издава вестник и поддържа радио програма "Български хоризонти" в Канада, получи Годишната награда за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина "13 века България". Отличието му бе връчено от изпълнителния директор на НДФ "13 века България" Митко Тодоров по време на Тринадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА и АБМС в Молдова.
 
Тази награда се дава за отразяване на проблемите на българската култура в общностите извън границата на страната ни. Ние сме доволни, че тази тема намира все по-ясно и по-богато място в изданията ни в чужбина, отбеляза Тодоров.
 
Награденият Максим Божилов посочи, че оценява наградата не само за себе си, но и за всички свои колеги, работещи в други държави. Стараем се да пишем, не само за културата, но и за българския дух. Като излезем от България, не губим българското в нас, а го поддържаме и в общностите ни, добави той.
 
Традиционно наградата се връчва при закриването на Световните срещи на българските медии.
 
Ще направим всичко възможно този проект да продължи да се организира, в него има смисъл, тъй като остана единственият форум, който събира гилдията, заяви генералният директор на БТА Максим Минчев при закриването на срещата. Вече 13-ти път се събираме, като за това време много бързо се промени нашата професия, но най-важното в тази динамика, е да се запази морала на журналистите, добави Минчев…
 
Журналистите от медийната среща изразяват възмущението си от опитите за политически натиск върху журналисти при изпълнението на служебните си задължения. Те считат, че от отстояването на критическата функция на журналистиката спрямо властта зависи честта на професията.
Десимира Миткова, БТА
Със съкращения
abma.bg
Информация на Асоциацията на българските медии по света