КАЛЕЙДОСКОП

Референдум в Каталуния(2). Интерпретации. Блок материали

10 октомври 2017

 

 

Над 1 млн. участваха в шествие в Барселона против отцепването на Каталуния

Проявата бе свикана от организацията "Каталунско гражданско общество"

Над един милион души се участниците в шествието в Барселона против отцепването на Каталуния, съобщиха организаторите, ревизирайки предишните си данни за 950 хил. демонстранти, предаде ДПА.
Според общинската полиция в тази голяма демонстрация в Барселона срещу отцепването от началото на кризата между сепаратистите и Мадрид са участвали около 350  души, посочва Франс прес. 
"Каталуния и Испания са обединени от пет века. Нищо и никой не може да ги раздели", заяви пред обществената телевизия Те Уве Е 81-годишният писател, журналист и нобелов лауреат за литература Марио Варгас Льоса.
Многолюдното шествие, каза той пред журналисти, "е знак, че огромен брой каталунци са срещу независимостта, срещу преврата, подкрепят конституцията, закона и правовата държава".
Никой сепаратистки заговор в Каталуния няма да унищожи испанската демокрация, заяви Варгас Льоса в пламенна реч пред внушителното множество, събрало се днес в Барселона, предаде БТА.
"Испанската демокрация е тук, за да остане, и никакво сепаратиско съзаклятие няма да я разруши", каза писателят, след като отдаде почит на Барселона - отворената към света "испанска столица на културата".
"Едностранно обявяване (на независимост) ще разбие страната на пух и прах", заяви пред вестник А Бе Се Мариано Гома, председател на организацията, свикала днешната проява, "Каталунско гражданско общество", предаде Франс прес.
 
По статията работи: Надежда Бочева
http://www.investor.bg/evropa/334/a/nad-1-mln-se-vkliuchiha-v-shestvie-v-barselona-protiv-otcepvaneto-na-kataluniia-248072/

 

 

 
Испания ще улесни фирмите бързо да напуснат Каталуния
 
Испанското правителство ще одобри днес указ, с който прави по-лесно за компаниите да напускат Каталуня и да се регистрират в друга част от страната, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на свои източници. Това може да се окаже тежък удар за финансите на автономния район, ръководството на който планира да обяви независимост в следващите дни.


Новината идва на фона на съобщения за това, че две от големите каталунски банки обсъждат спешно да преместят централите си извън провинцията, за да не се окажат извън еврозоната и подкрепата на Европейската централна банка.


Според в."Ел Паис" в четвъртък следобед на извънредно заседание бордът на директорите на едната от тях - "Банко Сабадел", е решил тя да се пререгистрира в Аликанте. Това е петата по големина банка в Испания.

Указът на правителството в Мадрид ще помогне на другата основна банка - "Кайшабанк" (Caixabank), да се премести без да се налага свикване на събрание на акционерите, както определя уставът ѝ за подобно решение.

Управителният съвет на "Кайшабанк" ще заседава днес и ще обсъди напускането на Каталуня заради политическата несигурност в провинцията. Напускането ѝ би било тежък удар за региналната икономика, защото това е банката с най-голяма пазарна оценка и заема почти 50% от банковия сектор на Каталуня.
Конституционният съд на Испания блокира заседанието на каталунския парламент в понеделник, на което се очакваше да бъде дебатиран резултатът от опита за референдум миналата неделя и вероятно да има провъзгласяване на независимост.


В петък Раул Ромева, отговарящ за международните връзки на Каталуня, каза пред Би Би Си, че въпреки това ще има заседание на парламента и на него ще се вземе решение за независимостта. Кризата ще се реши с политически средства, а не със съдебни решения, добави той.


В интервю за "Ройтерс" министърът на икономиката на страната Луис де Гиндос каза, че политическата криза "създава несигурност, който парализира инвестиционни проекти в Каталуня". "Убеден съм, че точно в момента никой испански или чуждестранен инвеститор няма да се включи в инвестиционен проект, докато ситуацията не се изясни", добави той. Заради събитията Мадрид замразява плановете да приватизира дял в държавната банка "Банкия" (Bankia).


Де Гиндос не смята, че едностранна декларация за независимост на Каталуня ще се отрази на цялостното състояние на испанската икономика, макар че районът дава една пета от БВП на страната.


Той повтори прогнозата за годишен ръст на икономиката от над 3% за 2017г. В четвъртък на финансовите пазари цената за кредитиране на Испания достигна 7-годишен връх, но инвеститорите не показаха намаляващ интерес към държавните ѝ облигации.


В автономния район има заводи на големи мултинационални корпорации като "Фолксваген" и "Нестле". Тук е и най-бързо растящото търговско пристанище на Европа.
През седмицата редица водещи предприемачи с бизнес в Каталуния изразиха притеснение от случващото се.


"Като бизнесмен, испанец и личност съм много загрижен и уплашен от това, което става в Каталуня", заяви Хуан Роиг, президент на "Меркадона" (Mercadona), най-голямата търговска верига за храни в страната.


Влиятелното каталунско сдружение не бизнеса Cercle d'Economia обяви в сряда, че е изключително разтревожено от перспективата районът да се отдели от Испани и призова лидерите в Барселона и Мадрид да започнат разговори.


Холандската "Акзо Нобел", която има няколко завода в Каталуня, съобщи, че внимателно следи хода на събитията. "От гледна точка на бизнеса, най-добре за нас е да има стабилна среда и ние ще се адаптираме, ако се наложи, коментира говорителката на компанията Даяна Ейбръмс.


На "Фолксваген" се наложи тази седмица да спре за кратко работата на един от трите конвейра в завода на SEAT в Каталуня, след като протестиращи прекъснаха доставките към предприятието. Спиране имаше и на производството на завода за разтворимо кафе на "Нестле" в Жирона.
 
Министър Де Гиндос каза още в интервюто за "Ройтерс": "Те много добре знаят, че обявяването на независимост, което няма да се случи, би имало много негативни последици. А няма да се случи, защото ипанското правителство няма да позволи това да стане."
 
http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/10/06/3054717_ispaniia_shte_ulesni_firmite_burzo_da_napusnat/

 

 

 
Рахой: Правителството ще ползва конституционните си правомощия, за да спре отделянето на Каталуния
Премиерът консерватор няма да свиква предсрочни избори заради кризата
 
Испанското правителство ще приложи конституционните си правомощия да замрази автономния статут на Каталуния и да предотврати отделянето на областта от Испания. Това заявява испанският премиер Мариано Рахой в публикувано тази нощ интервю за вестник "Паис", предаде Ройтерс. 

На въпрос дали ще активира член 155 от конституцията, който позволява на министър-председателя да разпуска регионално правителство и да насрочва нови избори в някоя област, Рахой отговаря: "Не изключвам абсолютно нищо, което е в рамките на закона [. . .]. В идеалния случай няма да бъде необходимо да се прилагат крайни решения, но, за да не стане това, нещата ще трябва да се променят", предаде БТА.
Рахой казва още, че възнамерява да остави в Каталуния командированите там заради референдума за независимост на 1 октомври четири хиляди служители от националната полиция, докато отмине кризата.
Премиерът консерватор добавя, че няма да свиква предсрочни общи избори заради кризата, нито ще ползва услугите на посредник за нейното преодоляване.
По статията работи: Надежда Бочева
http://www.investor.bg/evropa/334/a/rahoi-pravitelstvoto-shte-polzva-konstitucionnite-si-pravomoshtiia-za-da-spre-otdelianeto-na-kataluniia-248061/

 

 

 
МВФ: Кризата в Kаталуния рискува да навреди на испанската икономика
Продължителното напрежение и несигурността, свързани с Каталуния, може да натежат върху доверието и инвестиционните решения, предупредиха от Фонда
 
Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че каталунската криза може да окаже въздействие върху испанската икономика, която е една от най-добре представящите се в еврозоната през последните години, пише Bloomberg.
В последната си оценка МВФ заяви, че банковата система е станала по-устойчива, докато икономиката се възползва от структурните реформи на фона на благоприятна глобална ситуация.
Докладът обичайно привлича вниманието в Испания, но сега е засенчен от политическата драма, свързана със сепаратисткия натиск в Каталуния.
„Изгледите за испанската икономика в момента са силни", каза в интервю Андреа Шехтер, ръководител на мисията на МВФ. "Въпреки това продължителното напрежение и несигурността, свързани с Каталуния, може да натежат върху доверието и инвестиционните решения“, предупреди Шехтер.
 
Институцията вече отбеляза забавяне на растежа през 2018 г., въпреки че прогнозата за ръст от 2,5% е все още над прогнозирания темп за еврозоната. Икономиката на Испания вероятно ще нарасне с 3% тази година, посочва Bloomberg.
Премиерът Мариано Рахой свика кабинета в петък, за да обсъди сепаратистката криза. Освен спада при доходността на облигациите, друг риск е как компаниите реагират. Banco Sabadell вече каза, че ще премести централата си извън турбулентния регион.
По статията работиха: Веселина Василева, редактор Веселина Василева
http://www.investor.bg/evropa/334/a/mvf-krizata-v-kataluniia-riskuva-da-navredi-na-ispanskata-ikonomika-248028/