ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Триумф на Григор Димитров на Мастърсa в Синсинати

02 октомври 2017

 

Григор Димитров спечели турнира в Синсинати в Америка. И каза: „Най-важното нещо е да остана здраво стъпил на земята”.
В момента на най-силната емоция от реализирания връх в кариерата той бе премерен:„…Просто съм щастлив. Няма какво друго да кажа”.
Победата в турнира реално е голяма крачка напред в кариерата на тенисиста. За първи път той печели турнир от ранга Мастърс 1000.
В Синсинати Григор бе носен на крилете на силното вълнение и вдъхновение. Взе няколко тай-брейка… Не изгуби и един.
Проявената концентрация не подлежи на интерпретация: „Невероятно”.Често пъти сме свикнали да мислим, че тай-брейкът и в тениса, на подобие на волейбола, примерно, е лотария.
Може би именно в тениса тези основания имат резон. Притежаващите много силен и ефективен сервис имат предимство. И наистина влизат с летящ старт в тай-брайка.
В Синсинати не случиха на успешен тай-брейк срещу българската звезда в професионалния тенис нито Фелисиано Лопес, нито Джон Иснър, познати с мощния си и ефективен силен сервис.
И испанецът, и американецът  не са тенисисти от топ 10, по-скоро от топ 20, но са неудобни съперници на корта за Григор Димитров.
Испанският левичар се изправи срещу българина в Синсинати още в първия кръг. Балансът на срещите помежду им бе - 2:2. През тази година на Куинс именно Лопес триумфира веднъж срещу Димитров с 2:1 сета, за да вдигне и трофей накрая.
В Синсинати пътят на българина към извоюването на трофея започна от успех…именно срещу Фелисиано Лопес 6:4, 7:5.    
Следващият в схемата бе Хуан Мартин дел Потро. Преди Синсинати именитият аржентинец не бе побеждаван от българския тенисист.
Григор Димитров се класира за ¼ финал след успех над бившия №4 в света Дел Потро с 6:3, 7:5.
Най-приятното в Синсинати бе , че Григор Димитров разгърна огромния си потенциал, като игра премерено, разнообразно, спокойно, хладнокръвно. В един момент във финала срещу Ник Кириос се появи статистика: от 12 дълги разигравания с по над 9 удара на корта…Димитров бил спечелил 11.
Този път нямаше психически срив. ½ финалът срещу американския гигант Джон Иснър бе доведен до краен успех. Димитров излезе срещу Иснър, след като Надал и Тийм отпаднаха.
7:6(4), 7:6(8) в ½ финала постигна българинът срещу най-силната ракета на американския тенис днес Джон Иснър.
Показателно е, че успехът идва след два тай-брейка. Както  и това, че е реализиран срещу американеца, който в кариерата си има 10 от 12 победи( към момента)  в турнири от ранга на ATP именно на американска земя.
Американската Мечта за българската звезда на професионалния тенис се реализира в Синсинати. Съпротивата на австралиеца Ник Кириос бе сломена след 6:3, 7:5 във финала. Първият сервиз влизаше рядко, но Димитров показа феноменална защита. Допускаше малко грешки от дъното на корта.
Идва време да поискаш да мечтаеш смело. Предизвикателство №1 за 2017 за българската звезда остава класирането за финалния турнир в Лондон.
Там играят тези, които са в топ 8 през календарната година…Междувременно се разбра, че и Джокович, и Вавринка няма да играят в турнири до края на годината. И Лондон от мечта се превръща в реалност.
Турнирът в Синсинати е щастлива звезда в кариерата на българина. Миналата година тук той игра ½ финал, сега игра и финал.
Преди година в Синсинати той отстъпи драматично пред бъдещия шампион Марин Чилич – 6:4, 3:6, 5:7. През 2017 триумфира в сблъсъка с лошото момче на съвременния тенис австралиеца Ник Кириос.
"Щастлив съм, че печеля първия си мастърс, особено тук. Невероятно е. Винаги съм харесвал този турнир и съм си мислел, че може тук да спечеля първата си титла от "Мастърс", сподели звездата с Купата в ръце.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”