КАЛЕЙДОСКОП

Президентът Румен Радев при българите в Чикаго

29 септември 2017

 

Президентът на Република България, Румен Радев, на посещение в българското   училище“Джон Атанасов“ в Чикаго
 
Посещенията на представители на държавната власт в българските училища зад граница винаги се превръщат в запомнящо се събитие. Тези срещи винаги се възприемат от нас, българите зад океана, като внимание към живота ни в странство, към професионалната ни реализация и гражданската ни ангажираност към България. А гражданска позиция у младите потомци на една държава се възпитава от ранно детство. Ето защо най-активни в подготовката за посрещането на високите гости бяха родителите и учениците в нашето училище. 
 
 
Президентът на Република България, Румен Радев, и съпругата му г-жа Десислава Радева, вицепремиерът и външен министър, г-жа Екатерина Захариева, посланикът на България в САЩ, г-н Тихомир Стойчев, генералният консул на България в Чикаго, г-н Иван Анчев, бяха посрещнати възторжено от учениците, родителите и учителите на българско училище " Джон Атнансов" в Чикаго така, както подобава по нашенска традиция- с хляб, сол, мед и кръшно българско хоро. След тържественото изпълнение от малки и големи на двата химна - на България и Америка, приветствие поднесе ръководителят на колежа, д-р Джой Смит, която бе вторият домакин на събитието в този ден. Тя отбеляза, че Америка е страна с изключителна толерантност към чужди култури, а държавният колеж Октън е ярък пример за това. Тук училище “Джон Атанасов“ се помещава вече 9 години от общо 15-годишната си история.Към постоянната готовност за сътрудничество от страна на администрацията на колежа може да се добави и съвременно оборудваната академична среда, която по особен начин допринася   учениците ни от рано да виждат бъдещето си като част от нея. Господин Радев, госпожа Смит и вицепремиерът Захариева проведоха кратък разговор в кабинета на ръководителя на колежа, където размениха благодарности за съвместното сътрудничество между двете образователни общности. 
 
 
         "Добре дошли в българската духовна територия на американска земя, господин президент, територия на българското слово, на знанието за род и родина, на традициите и националните ни ценности". С тези думи   директорът на училище „Джон Атанасов“ поздрави официалната делегация и продължи:
 
         "Ние учителите, родителите и повечето членове на българската общност в Чикаго, ясно съзнаваме, че създаването на българско училище зад граница е привилегия и отговорност. Ние знаем, че всяко заминаване от България е съпроводено с определено намерение за завръщане, подготовката за което преминава чрез обучението по български език. Дори да решим да останем, то оставаме убедени, че езикът е символ националната ни идентичност и народно единение. Загубим ли езика си, губим българските граждани; загубим ли българските граждани - губим българската държава.“
 
 
Президентската институция, макар и в още младия си мандат, е заявила съпричастността си към каузата на българските училища по света много преди това посещение. В края на месец юли в София по време на юбилейните 10-годишни тържества на Асоциацията на българските училища в чужбина(АБУЧ), вицепрезидент Йотова покани членове на Управителния съвет, за да се обсъдят проблемите на българските училища по света, основният между които е признаването на българския език в образователните системи на държавите с големи български общности. На срещата с госпожа Йотова бяха споделени и добри практики от чуждите образователни системи, които биха могли да намерят добро приложение и в България. Вицепрезидентът се ангажира с подпомагане на инициативите на АБУЧ и взе лично участие в юбилейната конференция на асоциацията.
 
Малко по-късно в София се проведе и среща със съпругата на президента, г-жа Десислава Радева, която първо прояви интерес към дейността на асоциацията, след което обсъди с членове на управителния съвет на АБУЧ възможностите за участие на българските училища по света в съвместни инициативи, посветени на българския фолклор, традиции и занаяти.
 
В приветственото слово към училищната общност на г-н Радев за пореден път пролича   ясната подкрепа на президента към каузата на Асоциацията на българските училища зад граница за запазването и разпространението на българския език по света, както и определянето на достойното му място сред световните езици. И в подкрепа на това следва да споменем, че при
 
 посещението на френския президент г-н Макрон в България, г-н Радев, включи в разговорите си и образователни въпроси, сред които и мястото на българския език в образователната система на Франция.Това място би могло да се определи на реципрочен принцип - в България се държи матура по френски, същото е желателно да стане възможно и за провеждането на българска матура във Франция. Тази активност на държавния ни глава от своя страна дава тласък за раздвижването на внесената от АБУЧ тази година петиция в Европарламента за включването на българския език в образователните системи на страните от ЕС.
 
         От друга страна, в подкрепа на поетите дългосрочни ангажименти с каузата на АБУЧ, госпожа Радева още в началото на тази си първа визита в САЩ   пое инициативата за подпомагане на включването на българския език в програмата Seal of Biliteracy, Печат за двуезичност, в Ню Йорк, като организира среща с щатското образователно министерство. При нас, в щата Илинойс - българският език вече от миналата пролет е част от програмата Seal of Biliteracy, благодарение на активното съдействие на генералния ни консул в Чикаго, Иван Анчев, което той прояви още от първия месец на мандата си. С подкрепата на генералното консулство идеята на училище "Джон Атанасов" да затвърди мястото на българския език в образователната система на щата Илинойс, стана реалност. Първият изпит по български език бе проведен през м. май тази година по онлайн системата на Софийския Университет- ДЕО / ОЧС и със съдействието на министерството на образованието в България. Нашите зрелостници, издържали изпита, имат възможността да получават предимства/кредити/ при по- нататъшната си образователна и професионална реализация.
 
Споменаването на всички постижения по време на срещата в училището, осъществени с общите усилия на АБУЧ и представителите на държавната власт са ярък пример как обществено-държавното начало е най-силният инструмент за постигане на национални каузи. Само когато подадените значими идеи отдолу се поемат от силни, далновидни и прозорливи политици, които подпомагат реализирането им, само тогава България ще има по- добро бъдеще.
 
В разговорите между президента родителите и по-големите ни ученици бе изтъкната болката към нестабилността на държавата ни, която въздържа имигрантите от желание за завръщане - корупцията, престъпността и незачитането на закона са основните пречки. Сънародниците ни ясно заявиха своето желание за обратен път, а президентът показваше своето желание за пълно съдействие. За пръв път чухме представител на държавната власт на България да има свое виждане и своя стратегия, облекчаваща завръщането на имигрантите в България, а именно - създаването на електронен портал за търсещите реализация в България млади специалисти отвън, както и за инвеститори, а от друга страна - и предлагащи работа български фирми.
 
И малки, и големи си тръгнаха с положителен заряд от срещата. Просълзените очи у госпожа Радева и Захариева по време на обиколката в 10-те класните стаи на училището, издаваха умиление и тъга за изгубеното поколение българчета, растящо по чужди земи, като "откъснати цветя на България", които пеят българския химн с ръка на сърцето си.   Непосредственото отношение и разбиране от страна на президента към проблемите на хората, които го спираха с надежда, че той може всичко, точните аргументирани отговори от негова страна, подкрепени с факти, звучаха убедително и силно. Усещаше се силната отдаденост на българската кауза у държавния глава, което ни даде вяра за едно скорошно по-добро бъдеще в Родината ни, за да се съберем най-после заедно.
 
 
Боянка Маркова Иванова
 
директор на БУ „ Джон Атанасов“ в Чикаго,
 
член на управителния съвет на АБУЧ
 
изпратено от г-жа Снежина Мечева, говорител на АБУЧ