КАЛЕЙДОСКОП

Български дух и родно слово в Лайден, Нидерландия

28 септември 2017

 

Българското училище “Св. Св. Крил и Методий” в Лайден, Нидерландия тържествено откри новата учебна 2017-2018 година
На 09.09.2017 г. за единадесета поредна учебна година първото българско училище „Св. Св. Кирил и Методий “ в град Лайден, Нидерландия отвори широко врати за своите възпитаници и приятели.
По традиция в празнично украсения училищен двор с трепетно вълнение се събраха ученици, родители учители и гости, за да отбележат заедно първия учебен ден. Директорът на училището г-жа Ариета Семерджева пожела на учениците да вървят по пътя на знанието усмихнати и щастливи и да имат успешна и ползотворна учебна година. Председателят на управителния съвет г-жа Мария Спирова поздрави присъстващите по случай първия учебен ден и обяви наградите за училището от деветия фестивал на българите по света „Аз съм българче“, както и наградите получени от конкурсите на ДАБЧ. Официални гости на тържеството бяха посланикът на Република България в Кралство Нидерландия г-н Румен Александров и завеждащият консулската служба г-н Свилен Илиев. С много трепет и вълнение учениците изнесоха кратка тържествена програма. Първият звънец призова учениците в класните стаи, които се изпълниха с детски смях и щастливи гласове. Под бурните аплодисменти на гостите, знаменосците внесоха трибагреника и поставиха началото на новата учебна 2017/2018 година.
Основната мисия на първото българско училище в Лайден, Нидерландия е да бъде храм на духа и просветата, пазител на културните ни традиции. Нашето начинание спомага за съграждане на духовните мостове, по които децата на България да пренесат "българщината" в бъдещето.
Ева Ахмедова                                                                                                     
Учител по БЕЛ