КАЛЕЙДОСКОП

„Тук –Там” в услуга на завръщащи се за реализация в България

19 септември 2017

 

 
„Тук-там” е сдружение, което е сред организаторите на мащабния кариерен форум „Кариера в България.Защо не?”, провеждан в София вече 10 години.
 
Наименованието подсказва идеите: завърналите се „тук” искат да помогнат на завръщащите се „от там”.
 
Завърнали се от там, те успешно се реализират тук. Защо и други да не бъдат улеснени, насърчени, мотивирани да вървят по този път?
 
Както те казват „…завръщането вкъщи не е като връщането за празниците. Попадаш на съвсем ново място – прилича малко на това, което си виждал, интересно е и е вълнуващо, но всъщност си си дошъл вкъщи”…
 
Те не случайно държат на връзката с обучаващите се зад граница. Кой, ако не човек , минал по този път – квалификация – там, но реализация – тук - ще търси силно мотивиран решения на сложни проблеми.
 
Сдружението издаде наскоро брошура в услуга на тези, които ще се реализират в България.
 
Брошурата е полезно, интересно и занимателно четиво, информира и развлича: развенчава митове, предлага информация относно легализация на документи и приравняване на дипломи.
 
Здравето е много важен момент за младия човек, за да е спокоен, концентриран, мобилен, динамичен. Специален момент в брошурата е въпросът за здравното осигуряване на студента.
 
Кратко се съобщават алтернативи или варианти накъде да погледне младият човек, завърнал се от чужбина тук: социални мрежи, платформи за търсене и предлагане на работа, компании за подбор и кариерно консултиране.
 
Настоява се младите хора да обърнат внимание на кариерните събития. По време на кариерните форуми младите хора могат да се запознаят с фирмите, които ги интересуват, както и да намерят полезни контакти и получат кариерна консултация.
 
Брошурата е финансово подкрепена от Държавната агенция за българите в чужбина, партньор на инициативата „Кариера в България. Защо не?”