КАЛЕЙДОСКОП

Българка в Детройт издаде своя книга

11 септември 2017

Нашата сънародничка Антоанета Бейм издаде първата си книга

Нашата сънародничка Антоанета Бейм и редактор на вестник Bulgarians in Detroit издаде „HEMISPHERE The Head Employee Precedent“, научнофантастична новела на английски език. Това е първата част от трилогия – информира изданието. В последния си брой то помества интервю с авторката.

– Откъде ти дойде идеята за книгата?

– Има една мисъл на Уорън Бенис: „Фабриката на бъдещето ще има двама работници. Един човек и едно куче. Човекът ще е там да храни кучето. А кучето ще е там, за да пази човека да не пипа оборудването.“
Прочетох я някъде два дни подред и ми влезе в съзнанието. Представих си куче в един завод като главен работник и един млад мъж. И си задавах въпроси: Какво би било бъдещето, ако такова нещо се случи? Какъв социален ред и общество биха могли да съществуват наред с такава постановка?
Кучета на служба съществуват и днес, защо в бъдеще да не е възможно да им се даде повече отговорност, например? И какво може да се случи, че да накара един добър работник на бъдещето да направи грешка или да се отклони от задълженията си?

– Кои са главните герои?

– Единият главен герой е куче, разбира се. Името му ми изникна първо – Мълдър – почитателите на „Досиетата Х“ могат да направят връзката. Младият човек е Джеймс. Фабриката е всъщност електроцентрала. Действието се развива през 2217 година на Западното полукълбо, наречено Полусфера. Животът в източното полукълбо е унищожен от космическа буря, доколкото нашите герои знаят. На няколко мили от електроцентралата д-р Айзенхайм – генетик – работи по проект, чиято цел е да потисне четири различни типа креативност у хората, защото ги смята за заплаха за мира в Полусфера.
Мълдър не се държи професионално този ден и Джеймс подозира, че нещо не е наред. Какво би могло да се обърка? Когато разбере, той трябва да избира дали да докладва главния работник, като по този начин подписва смъртната му присъда, или да го защити, вероятно с цената на живота си.

– Какво да очакваме в следващите две части?

– Борбата продължава. Във втората част се разкриват повече подробности за другите характери, единият от които е българин, разбира се. Един от въпросите, които си задавам, докато пиша, е: откъде идва креативността, творчеството? Неврологичен процес ли е, или идва отвън?

– Защо се подписа с превдоним?

– A.V. Osten изписва наобратно моминската ми фамилия Netsova. Сегашната ми фамилия Behm се произнася винаги грешно от хората – Бем, Бехм, Бийм, Бим. С Остен няма как да се сгреши произношението поне.

 http://www.eurochicago.com/2017/08/antoaneta-beym-kniga/

 

Снимка: Детройт

Източник: BulgariansinDetroit.com