ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

10-и кариерен форум „Кариера в България. Защо не?”

04 септември 2017

 

„България е супер база. Важното е да можеш да пътуваш и да се изкарваш от рутината, за да се развиваш, независимо къде живееш” , е мнение, изразено от млад български професионалист.
Младата дама е пристигнала от чужбина за участие във форума „Кариера в България. Защо не? Тя обича страната си. С очи на откривател и манталитет на изследовател постига реалности, не робува на клишета.
Последното, което би си пожелал млад професионалист, с образование и опит от там, завърнал се тук, е да гледа с песимизъм и меланхолия към реалности.
Реалностите се променят, както се развива и икономиката на страната. Предприемачите в България (сега) изпитват остра необходимост от квалифицирани кадри.
Предприемачите тук знаят, че именно младите професионалисти, с образование и опит в чужбина, са от най-подходящите за техния бизнес.
Професионалистът е човек на мобилността, динамиката, разнообразието, настроен към иновации, предизвикателства и натоварвания „плюс”.
Тази година кариерният форум „Кариера в България. Защо не?” чества юбилей: 10 години кариерен форум.
Форумът се реализира от млади хора, обучавали се „там”( в чужбина), завърнали се „тук”, които желаят и други да ги последват в избора и решението.
Всяка година те са тук: мечтатели, иновативни, креативни, мотивирани…
Форумът се организира от сдружения „Back2 BGи „Тук –Там”. Присъединява се към инициативата и фондацията „Идентичност за България”.
Моделът е намерен: топ работодатели се представят на място, има общуване - дискусии, лекции, работилници….
Естествено, изборът за старт в кариерата е много личен: повлиян е силно от получена квалификация и лична преценка. Въпрос и на морал.
„В България се чувствам по-ценен с работата си. Тук има по-голяма нужда от нещата, с които искам да се занимавам, и затова приносът ми е по-смислен”, изповядва за избора си млад професионалист.
Колко са? Не са малко. Всяка година те са все повече и повече.
Представените на форума фирми сега са не 60, а 90. Пристигналите млади хора за участие в инициативата са били през годините 600, сетне 900, очакват се вече над 1200-1300…
Завръщат се млади хора с модерно мислене, с квалификация, която определено се търси на пазара на труда. Завръщат се, защото са пътували, сравнявали, размисляли къде е най-смислено да се реализират.
Организаторите съобщават, че областите, които най-вече привличат българите обратно у нас са  маркетингът, консултантските услуги, IT секторът, финансите.
По-голям интерес е отчетен към изкуството, образованието, медиите и туризма. Увеличават се и желаещите да открият бизнес в България.
Последното не може да не радва изследователи и интерпретатори. Знае се, че българите от чужбина инвестират в България към момента най-вече в потребление и лечение,не и в бизнес.
Пристигат млади хора с каузи и амбиции.
В чужбина младите професионалисти  са получили „много уроци по работна етика”, „представа за справедливо общество”, „научили са урока: получаваш толкова – за колкото си се трудил”, разбираме от интервюта с тях.
Те пристигат в България с надежда, че „и България не е толкова далеч от такъв тип общество”. „България ми дава неограничено поле за въздействие върху обществото. Просто има много работа за вършене”, казва един от тях.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”