КАЛЕЙДОСКОП

Българско участие на Сан Фермин в Памплона

30 август 2017

 

 
Асоциация на българите в Навара „Орфей Бг“ получи покана за участие в празниците Сан Фермин, като член на Форума на различните култури и нации в Памплона (Ford de diversidad cultural de Pamplona). Самодейната фолклорна група към сдружението – „Българските кипри“, се включи във финалния Парад на нациите. Ето какво сподели за „Нова дума“ Ивета Вълкова – ръководител на танцовия състав: „Участваме за първи път в такова шествие в Памплона, принципно България също. Общо бяхме 40 асоциации от Перу, Боливия, Еквадор, Мали, Сахара и много други. Парадът беше под надслов Мacedonia kalejira – Десертът на Сан Фермин, и накрая на парада се раздаваха 1001 порции от него.
Парадът се прави за първи път на тази международна фиеста. Доста години са работили за този проект и тази година се осъществи. Повечето асоциации участваха облечени в тяхното национално облекло, както и ние, но можеше да се отиде и с типичните санфермински дрехи, в бяло и червено.
По време на парада носехме балони на различните плодове, включени в десерта, които бяха свързани с различните култури.  Парадът продължи около два часа и наистина имаше доста голям успех. Ние бяхме единствени участници от Източна Европа. Харесахме се на хората. Може би защото другите нации играят постоянно на всички празници и хората са свикнали с техните облекла и танци, а сега видяха нещо различно.
Също така имахме честта да обявим по жребий този Десерт на Сан Фермин пред медиите с тържествена реч пред кмета на Памплона.
Информация във в.”Нова дума”, Испания