ПОСТИЖЕНИЯ

Йелдъз Ибрахимова участва на Джаз феста в Банско

24 август 2017

 

В програмата на 13-ото издание на Международния джаз фестивал в Банско, преди няколко години, се представя и изтъкнатата българска джаз певица Йелдъз Ибрахимова. Звездата пристигна да участва и на 20 юбилейно издание на фестивала.
Звездата изумява ценителите на джаза всеки път с появата си на българска сцена. Родената в България българска джаз певица с турски произход живее от дълги години в Турция…В кариерата си има много концерти в Европа.
Джаз фестът в Банско е най-престижното и най-представително събитие в България за джаз през календарната година. Естествено, фестивалът се развива. В последно време тук може да се чуе не само джаз, но и етно-джаз, и етно-музика, дори и кънтри.
Остава настроението винаги да пристигат музиканти от екстра класа, и , по възможност, и големи имена на българския джаз, които творят в чужбина.
Така българската публика има своите незабравими срещи с Милчо Левиев, Марио Станчев или Йелдъз Ибрахимова.
Питат голямата дама на българската джаз сцена на 13-о издание: „Защо не толкова често можем да ви чуем на българска сцена с концерт?” Тя отговаря премерено: „Откровено не съм се замисляла. Имам много концерти в чужбина”.
Джазът е изкуство, в което музикантите изнасят концерти, създават формации, включват се в един и друг музикален проект.
За разлика от света на класическата музика, концертите на звездите в джаза са съсредоточени не около интерпретация на произведения на голям композитор, а около собствени музикални проекти.
Звездата не скрива, че е имала покани от България, но се е стремяла да бъде близо до съпруга си, изпаднал в тежка болест.
Концертите й през периода 2002 и до 2007 били сведени до минимум. Болестта на съпруга се развила прогресивно и до стадий голяма житейска драма.
Над 20 години българската джаз певица живее в Турция. Съпругът и е турски бизнесмен и политик. А тя изнася концерти в Европа.
В България тя записва първия етап на проекта си „Балканатопия 2”. Завършека му – в сътрудничество с турски джазмени в Анкара.
При записите използва български и турски музиканти. Както е направила и при проекта „Балканатопия”, включващ и участието на изключителния джаз музикант Иво Папазов - Ибряма, реализиран през 1997.
В проекта звучат стари румелийски народни песни, турски песни, които знае от майка си. Баба й и прабаба й са и ги пяли.
Когато я питат къде се чувства най-добре като джаз изпълнител, тя не жонглира с думите, нито кокетира…с зле скрита любезност. Насочва вниманието към Париж.
И казва скромно за изявите си: „В Париж съм пяла. Във Франция много съм пяла. Публиката, с която съм се срещала, е много добра”.
През 2017 и българската публика има възможност да оцени новата среща с изпълнителското майсторство на Йелдъз Ибрахимова на джаз феста в Банско. Певицата открива юбилейното 20 издание на родния фестивал.
„Животът на Йелдъз Ибрахимова познава и голямата любов, и безграничното щастие, и адската болка, загуба и борба”, ще пишат за нея медиите.
„Не правя компромиси и не си слагам маска”, ще каже тя за себе си. „Каквото и да ти коства, най-важното е да бъдеш себе си”, допълва в интервю звездата.
В един момент, в края на 80-те, се е казвала Сузана Ерова. Контрасти. Минало. Животът продължава.
И може би затова годините, изкарани в Турция, не я отчуждават, не я подхвърлят или изтласкват към злободневието, а по-скоро я изпълват с мекота и премереност.
След апострофа за френската сцена и публика, звездата добавя и за българската …Ако ме питате за България има ли разлика, има, защото тук съм родена, тук съм израснала, музикалното си обучение съм получила тук”, завършва Йелдъз Ибрахимова.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”