ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Нина Добрев - звездата, която се гордее с корените си

 

Нина Добрев е актриса и модел, чието явяване в медиите предизвиква интерес дори само с облеклото й и факта на появата й.
Естествено е в модерния свят да е точно така. Моделите са навлязли мощно в света на рекламата и в светски хроники.
Едно интервю обаче впечатли с реплика и контекст: Нина Добрев каза, че се гордее с корените си. И веднага спечели симпатиите ни.
Актрисата стана много  известна с участието си в американския сериал „Дневниците на вампира”. Не е единствената й роля. Този сериал обаче изстреля популярността й на нови нива.
Има и други роли в кариерата. Запомнена е обаче преди всичко с ролите си на Мия Джоунс в „Деграси: Следващо поколение“ и Елена Гилбърт/Катрин Пиърс в американския сериал  „Дневниците на вампира”.
А репликата от интервюто, която силно (ни) впечатли е: ”Истински съм щастлива от този факт, че съм българка и това е моят произход”.
В свят, в който се водят люти битки за текст и в контекст, в свят, в който „гражданите на света” не са рядкост, е важно някой известен професионалист да насочва мисли със знак плюс към корените.
Николина Добрева е българка и натурализирана канадка. Родителите й са отпътували към Северна Америка. Нина Добрев е била много малка в момента на заминаването им. Баща й Константин е компютърен специалист, майка й – Михаела е художничка.
Като малка Нина Добрев играе балет и художествена гимнастика. Минава и през джаз класове.
По-късно, в университета Райерсън в Торонто, учи социология. Но вместо към света на интерпретациите, тръгва към сцената и светлината на прожекторите. През 2008 г. прекратява ученето, за да се съсредоточи върху актьорската си кариера.
Добрев взима уроци по актьорско майсторство в студио Армстронг в Торонто…
Възпитанието на младия човек преминава в друга културна среда. В Канада е на мода мултикултурализмът.
Родителите й намират точния израз и изказ, отнесен към съзнанието. На английски тя може да общува в училище и с приятелите си. В семейството обаче – тя общува само на български.
Днес Нина им е благодарна за това своеобразно послание. Защото връзката с корените е поглед и порив към духовност, която никой не може да ти отнеме.
Колкото до контекста, ние пак го свързваме и със светоусещането. От езика започва интересът към култура, традиции и духовност.
И пак с овладяването на езика свързваме интереса и хоризонта за общуване на младия човек, израснал в чужбина: четене на български текстове в мрежата, влизане в български сайтове, общуване в мрежата на български. Все неща, които смело си пожелаваме да са потребност за младите българи в чужбина днес.
Важно е самосъзнанието на младия българин в чужбина да го препраща към корените: памет, дух и особен свят.
Колкото до изявите на професионалиста, то през 2017 Нина Добрев влезе в медиите с най-новия продукт, с филма, в който участва „Трите хикса. Оставане в играта”. 
При представянето на продукта в Лондон, тя блестеше с туалета си.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общност и информационна дейност”