КАЛЕЙДОСКОП

Изграждане на паметник на Васил Левски в Канада

26 юли 2017

 

 
На 16 юли 2017 г. при Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън се проведе тържествена церемония – първа копка по изграждането на паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада. Празничната церемония бе посветена на 180-ата годишнина от рождението на Апостола, която честваме на 18 юли 2017 г. Инициативата е на почетния консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев и настоятелството на Българската източно-православна църква „Св. Димитър” в Брамптън. Със съдействието и спомоществователството на Генералното консулство на Република България в Торонто паметникът – вдъхновен от класическия лик на Апостола, познат на поколения българи – ще бъде изграден в прилежащите на БИПЦ „Св. Димитър” площи. С подкрепата на Министерството на образованието и науката в храма функционира българското неделно училище „Канев“ с директор г-жа Стамена Димова, както и българският фолклорен ансамбъл "Димитровче" с ръководител г-н Димитър Минков.
Множество българи и гости, официални лица, представители на карловското землячество, средствата за масовото осведомяване и много други уважиха церемонията. В приветственото си слово почетният консул г-н Игнат Канев благодари на всички, отзовали се на поканата за тържествената церемония. „Това е много исторически ден,“ каза г-н Канев и допълни: „Радвам се, че решихме да поставим този паметник тук, тъй като държава без история и герои няма!...Важно е да помним, че България ще бъде винаги България и ние сме винаги зад нея, където и да сме.“
В споделения стремеж на българската общност и институции да работят съвместно за утвърждаване и разширяване на българското културно-историческо пространство в Канада генералният консул в Торонто г-н Петър Крайчев връчи на г‑н Игнат Канев паметна плоча с надпис Днес, 16 юли 2017 г., на това място при Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън, Канада, бе направена първа копка по изграждането на паметник на Апостола на свободата Васил Левски”. С поставянето на церемониалния знак на мястото на първата копка официално бе дадено началото по изграждане на монумента. На свой ред г-н Канев благодари с думите: „Това наистина е свещен подарък не само за мен, но за всички тук. Благодаря много на Вас и на българското правителство...„.
Кулминационен момент в церемонията бе представянето на поздравителни адреси от Президента на Република България г-н Румен Радев; заместник министър-председателя и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева; Общобългарския комитет „Васил Левски“ с председател г-н Васил Василев.
„Приемете моите поздрави и подкрепа за инициативата да изградите паметник на Васил Левски в Торонто. Делото за изграждане на паметник на Апостола на свободата е достоен влог, който българската общност в Канада и представителите на българските институции имат към опазване на паметта за великия син на България”, заявява Президентът Радев в приветствието си и допълва: „С Левски винаги преоткриваме и стремежа, и способностите си да сме единни. Вярвам, че ликът на героя ще закриля това единство и ще поддържа жива силата на българщината за Вас и Вашите деца, скъпи сънародници в Канада. На паметника, който започвате да градите, всяко поставено цвете ще напомня, че народът ни тачи своите герои и пази заветите на Апостола на своята свобода. Пожелавам успех на родолюбивото начинание и на достойните личности, които показват, че силата на България е навсякъде, където има истински българи.” 
В обръщението си заместник министър-председателят и министър на външните работи на Република България г-жа Екатерина Захариева заявява: „За мен е особена чест да се обърна към всички Вас и да отправя най-искрените си поздравления за направената първа стъпка към осъществяването на една толкова значима и будеща възхищение инициатива – изграждането на бюст-паметник на Апостола на свободата Васил Левски”. Министър Захариева изразява „…своята почит и благодарност към инициаторите на това родолюбиво начинание – почетният консул на Република България в Мисисага г-н Игнат Канев и настоятелството на Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън с председател г-жа Цветанка Христоскова, както и към всички Вас, които направихте неговото осъществяване възможно. Със своето присъствие тук днес Вие превръщате датата 16 юли в празник на цялата българска общност.” В заключение заместник министър-председателят г-жа Захариева пише: „Днешният ден е Ваш. Със свои собствени сили Вие поставихте началото на нещо наистина забележително и достойно за уважение. Показахте на какво сте способни, когато работите заедно, като една общност и изпълнихте с гордост сърцата на цял един народ. …”
Общобългарският комитет „Васил Левски“: Изключително съм радостен да науча за родолюбивата инициатива да се изгради паметник на Васил Левски в района на Торонто, където е съсредоточена и най-голямата българска общност в Канада,“ пише г-н Василев и допълва: „Вие и нашите сънародници, подкрепили този проект, вършите едно истински родолюбиво дело и Ви моля да приемете най-сърдечни поздравления от мое име и това на цялото ръководство на Общобългарския комитет „Васил Левски“…С пожелание винаги да носите България и заветите на Апостола в сърцето си, Ви уверявам, че в този тържествен момент ние сме с Вас. Благодарим Ви и ще Ви подкрепяме във всички родолюбиви начинания, разнасящи славата на Родината и нейните герои по целия свят.“
 Генералното консулство на Република България в Торонто бе представлявано от генералния консул г-н Петър Крайчев и г-жа Десислава Атанасова, консул. Г-н Крайчев изрази признателност към г-н Канев, към настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър“ в Брамптън и множеството съмишленици и спомоществователи на проекта с думите: Благодаря на всеки един от Вас, който днес е не само свидетел, а непосредствен участник в тази историческа мисия. Мисия с непреходна стойност, основополагащо значение и свята символика не само за българската общност в Канада, но също за България и целия български народ.“В официалната част на събитието участие взеха д-р Константин Вълчев, и г-н Александър Ковачев, които са сред основателите на храма; отец Валери Шумаров, който благослови начинанието и освети церемонията; възпитаниците на неделното училище „Канев“ г-ца Симон Бошнаков и г-ца Мишел Новакова, които изнесоха художествено-литературен рецитал, посветен на Апостола. По инициатива на г-жа Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, г-н Илия Илиев, син на покойния проф. Иван Стоянов, бивш ректор на Великотърновския университет и председател на фондация „Васил Левски“, дари на храма и участниците в празничния ден илюстровани издания и книги за Апостола. Г-н Канев благодари за поздравителните адреси и изрази увереност, че Президентът Радев ще води България към много победи, от които страната има голяма нужда, особено икономически и политически. Почетният консул в Мисисага благодари на българския президент за отделеното време и внимание, както и за изказаните патриотични думи. В словото си д‑р Вълчев сподели, че е щастлив да присъства на „тържеството, което е изключително важно за българския народ и за българите в Торонто и Онтарио. Благодарение на идеята на г-н Игнат Канев и от страна на консулството в лицето на генералния консул Петър Крайчев, тази идея скоро ще бъде осъществена и ще имаме единствения паметник в цяла Канада на един българин, който от деца сме изучавали в историята и неговия принос за свободата на българския народ от турско робство. Въпреки че сме в чужбина, ние не сме прекъснали връзката си с Родината. …Родината си е Родина за всички нас и ние трябва да сме готови също да помогнем на нашата Родина с каквото можем. Връзката става все по-добра между българското правителство и българите в чужбина. … Нека пак да се срещнем тук, когато паметникът е готов, за неговото освещаване.“
Високо оценена и възторжено посрещната от всички участници бе подкрепата на Президента на Република България г-н Румен Радев, министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева и Общобългарския комитет „Васил Левски“. На фона на десетките родолюбиви структури на българската общност в Канада, българите в северноамериканската страна изграждат своя първи паметник на Апостола. Проектът придобива все по-реални очертания благодарение на инициативността на почетния консул г-н Игнат Канев, членовете на настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър” в Брамптън и Генералното консулство в Торонто; самоотвержената подкрепа на българските институции и многото ангажирани в процеса наши сънародници и структури в България и Канада, сред които г‑жа Дора Чаушева; г-н Максим Божилов, издател на в. „Български хоризонти” и медиен партньор; инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска; представителите на карловското землячество в Торонто, сред които г-н Красимир Табаков, и много други съмишленици, дарители и спомоществователи.
Информацията е предоставена от Генералното консулство на Република България в Торонто, Канада
NB! „Калейдоскоп” продължава да излиза втората половина на август.