ПОСТИЖЕНИЯ

Орлин Анастасов – силна кариера на сцената, проекти и мисли за реформи

11 юли 2017

 

Има ярки представители на различните изкуства, които са творци от екстра класа. С изявите си те печелят признание – тук и там - в България и в чужбина.
Музикантите имат привилегията да се реализират най-бързо, най-взривно, защото оркестрите по света са отворени за таланти от цял свят.
На 22 можеш да дебютираш на престижна оперна сцена, но след признание в конкурс, организиран от Пласидо Доминго.
Български музиканти са концертмайстори в големи европейски оркестри. Български оперни певци излизат на много престижни световни оперни сцени.
Орлин Анастасов е от тези големи български изпълнители, които вече са спечелили световна слава и признание. 20 години той е от водещите баси в оперния свят.
През 1997 г. той е лауреат на първа награда в конкурса „Опералия” на Пласидо Доминго. Година по-късно, 22-годишен дебютира на сцената на миланската Ла Скала в ролята на Дон Базилио в „Сивилският бръснар”.
Кариерата му преминава през участия в най-престижните оперни театри като Метрополитън Опера в Ню Йорк, Ковънт Гардън в Лондон , Гранд Опера в Париж.
По време на кариерата е работил с режисьори като Франко Дзефирели, Тери Гилиам, Андрей Кончаловски и др., разбираме още от медии.
Постигнатото от него е престижна кариера по големите оперни сцени. Но остава свързан с България. Завръща се с идеи и проекти.
20-годишния юбилей в кариерата е решил да отбележи по по-особен начин. Иска да отдаде почит на Русенската опера.
Завръщането в Родината е признание за корените и духовното начало. В Русенската опера са пяли родителите му: участия в „Тоска”, „Макбет”, „Луд гидия”.
Младият талант учи в България. Завършва музикалното училище в Русе. Влиза в състава на Русенската опера. Стартът в кариерата е…в чужбина, но с Русенската опера.
Операта е на гастрол в Германия. В немския Кирн младият бас се появява на сцената в ролята на царя от Аида.
Много истинско и искрено е желанието му да възроди Русенската опера. Мисли, че младите български оперни изпълнители следва да радват по-дълго във времето меломаните тук.
По-скоро критичен, а не премерен, по-скоро амбициран за промени, а не меланхолично настроен към ситуацията, той е радетел за реформи в операта.
Благородният бунт е насочен към видяна от него криза в оперната критика. Смята че ”певци със скромни качества правят „огромни” кариери у нас, а талантливи певци си търсят късмета зад граница”.
Предприемчив, динамичен, креативен, той се ангажира и с фестивали. Създал е оперен фестивал „Дионисия” в Корфу.
Харесал старата крепост на град Керкира за открита сцена. Споделил идеята си. Мигновено всички застанали зад него, разказва за проекта си пред медия Анастасов.
Създаденото в Гърция може да бъде предложено или приложено и на родна земя. Завръща се днес в Родината, защото „иска да възроди звездната слава на Русенската опера”, както казва големият оперен бас.
Вярва ли в успеха на реформите? Убеден е, че има начини. Както сам се изразява „могат да го направят хора с професионален опит и с честна и отговорна позиция към нашия оперен театър”.
Създал е фондация в България. Чрез нея желае „да доведе в България певци от световна величина, които до този момент никога не са идвали тук”, разбираме от визитката й.
Фондация "Орлин Анастасов" представи на софийската публика в края на юни "Селска чест" и "Палячи".
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”