КАЛЕЙДОСКОП

При потомците на бесарабските българи в Сао Паоло(2)

06 юли 2017

 

 
Сао Паоло - София. …По време на пътуването ни в Бразилия имахме възможност да се запознаем с редица изследователи на преселниците от Бесарабия. Преди всичко с г-н Жоржe Косиков, който има публиковани три книги за бесарабските българи. Eдна от тях беше издадена на български език от Държавната агенция на българите в чужбина. Успяхме да обсъдим с него и някои от проблемите, такива, като този за броя на преселниците. Той счита, че приетата в литературата цифра 10 хил. не съответства на действителността. Тя е била значително по-голяма.
 
Жорже Косиков организира наше посещение на остров Аншиета, близо до гр. Уботуба, където през 1926 г. властите изолираха на неговата територия 2000 бесарабски имигранти от пансиона Сан-Паулу. Те се вдигнали на бунт, защото не се изпъълнявали обещанията. Тук от болести за няколко месеца умират 151 човека, от които 140 деца. Ние посетихме гробищата, където благодарение на Жорже Косиков и негови помощници е изграден паметник в тяхна памет.
 
В административната сграда на острова е открита стая-музей също в памет на тази трагедия. Централно място заема таблото със списъка на починалите на острова. В музея и на гробището благодарих най-искрено за паметта към нашите сънародници. Жорже Косиков ни подари току-що излязла негова книга за трагедията на острова Аншиета през 1926 г. По негово предложение в календара на официалните събития, отбелязвани в окръг Убатуба, 18 април  се чества като Ден на бесарабските българи и гагаузи, в памет на жертвите, намерили смъртта си на остров Аншиета. Извадки от различни списания за това събитие ни представи журналистка, която ни съпровождаваше…
Разказва проф.дин Николай Червенков, директор на Института по българистика в МАН, Кишинев