КАЛЕЙДОСКОП

Българска духовност в Лисабон

06 юли 2017

 

Тържествено отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Португалия
 
Посолството на Република България в Португалската република отбеляза в тържествена обстановка Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На честването, което се състоя на 20 май т.г., присъстваха видни представители на българската общност, ученици в българското неделно училище и техните родители, както и португалски приятели на България.
 
Почетни грамоти от министъра на образованието и науката на Република България бяха връчени за съществен принос за насърчаването и популяризирането на българското образование, наука и академично изучаване на българския език във връзка с отбелязването на 24 май. Грамоти получиха проф. д-р на филологическите науки Георги Христовски – основател на Лектората по български език към Лисабонския университет и първи негов ръководител, понастоящем директор на Центъра за славянски езици и култури към Лисабонския университет, на Румяна Давидова – педагог, дългогодишен директор и преподавател в българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Лисабон, на Златка Тименова – Вълчева, университетски преподавател и ръководител на Лектората по български език към Лисабонския университет, и на Иван Иванов, педагог, директор на португалски училища и признат експерт в сферата на образованието. За заслуги за популяризирането на българската култура в Португалия, почетни грамоти от министъра на културата на Република България бяха връчени на българския скулптор Николай Амзов и на Николай Лалов, изтъкнат музикален деец – диригент, основател и ръководител на Камерния оркестър за симфонична музика на общините Кашкайш и Оейраш.
 
Като утвърдена традиция на празника, посланик Василий Такев връчи и дипломите на учениците, завършили годишното си обучение в българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Българските ученици изнесоха богата културна програма, посветена на 24 май, а присъстващите поднесоха цветя пред паметника на Светите братя.
Информация на посолството на Република България в Лисабон