ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров в сезона на трева: Куинс – надежди и реалности

03 юли 2017

 

½ финал за Григор Димитров на Куинс в Лондон. 5 точки делят звездата…от влизане в топ 10
Играта на трева носи късмет и много мотивация на топ-тенисиста Григор Димитров. Една от най-големите български звезди в световния спорт днес не крие своята страст и слабост към тревното покритие.
В интервю споделя, че още от юношеските си години, когато се е състезавал на турнири на трева в Англия, се е чувствал много уверен в движението си на корта”.
 
И така преди мачовете на Куинс в Лондон, българинът бе във видимо добро настроение. И това не само се долавяше, но и потвърждаваше в отговорите му в интервю, дадено за канала на ATP.
 
„Годината е добра за мен. Имах много възможности. В много мачове водих, но не спечелих. Но сега идва сезонът на трева и аз гледам много по-позитивно”, сподели звездата...
 
Ударението е поставено - трябва да си мотивиран и позитивен. И няма как да не е така, защото рационалното поведение изисква звездата бързо да се отърсва от мисловни смущения при загуба в един турнир.
 
Като правило той рядко се оставя да бъде притиснат и победен, без дори да не вземе и сет и не с 1:2. Играе с настроение и страст тай-брейкове. Съдбата му се отплати – фамозен успех на демонстративния турнир в Мадрид.
 
Неприятно изключение от правилото по-скоро се случи на турнира на трева в Щутгарт, състоял се непосредствено преди Куинс. След 6:7, 3:6 гигантът Йежи Янович сложи край на амбициите на Григор Димитров за летящ старт в турнирите на трева през сезона.
 
Именно полякът Янович бе тенисистът, когото българинът победи на турнира… в София. А този турнир свързваме и с последния му триумф в турнир от ATP през сезона. В преките срещи помежду им балансът сега е - 2:2.
 
Пак там, в Щутгарт, Григор беше класиран много високо.  В едната част на схемата, най-отгоре в турнирната решетка, бе Федерер, митичния Федерер, в другата…Григор Димитров, като №12 в света в този момент.
 
Звездите демонстрираха в Щутгарт непостоянство в играта си и срив. Рано сложиха ракетите в калъфа и Федерер, и Димитров. И това го има в професионалния спорт.
 
Французинът Лука Пуй и испанецът Фелисиано Лопес излъчиха триумфатора в турнира накрая. Сещаме се, че това е същият Лопес, влязъл в топ 20, с когото Димитров игра на тай-брейктенс турнира в Мадрид и спечели.
 
…Забравяме Мадрид и сезона на клей. Rolland Garros 2017 - също остава в  историята. Сезонът продължава на трева, с участието на звездата на турнира Куинс, сетне и на Уимбълдън.
 
Като се замислим, успехът на Григор Димитров на Куинс не би бил нито някак неочакван, нито голяма изненада. През 2014 тук българският тенисист триумфира  с титла.
 
И сега успехът тук за българската голяма звезда на професионалния спорт би имал много висока цена. Триумфът означаваше влизане…в топ 10.
 
Не можем да кажем, че влизане в топ 10 е мечтата на тенисиста за реализация през сезона. Можем обаче смело да допуснем, че именно това постижение е най-голямото предизвикателство пред него през 2017.
 
Завръщането в топ 10 е желано и постижимо, логично и важно, заради потенциала му, вдъхновяващо заради самочувствието и мотивацията на спортиста преди Уимбълдън.
 
Да напомним, че след Куинс, през 2014, на Уимбълдън Григор Димитров сътвори…изключителен ½ финал с легендата Джокович. И беше на крачка от влизане в Големия финал.
 
Според прогнозите за триумф на Куинс сега българинът трябваше да преодолее…Раонич на 1/4 финал и Вавринка на ½ финал…Все тенисисти от топ 10. Вавринка игра финал на Rolland Garros, където отстъпи на феноменалния и през този сезон Надал.
 
Категоричната победа срещу американеца Харисън на старта 6:3, 6:1 по-скоро убеди, че тенисистът няма да има проблеми до 1/4 финала. В 1/8-финала той реализира обрат срещу французина Бенето за 4:6, 6:3, 6:4.
 
Реалностите на корта обаче рушаха прогнози. Като кубчета домино падаха по графика очаквани сблъсъци на топ-тенисисти на ¼ финал и ½ финал: рано и преди ¼ финал отпаднаха изненадващо куп фаворити - и Раонич, и Вавринка.
 
¼ финал българинът игра срещу младия руснак Дмитрий Медведев, №60 в ранглистата. Двубоят се превърна някак изненадващо в истински трилър, приключил при 7:5, 3:6, 6:3 след обрати и в трите сета.
 
1/ 2 финалът на практика бе драма „плюс”, игран срещу познат от 2017 и Куинс съперник - Фелисиано Лопес. Прекъснат за близо час поради дъжд във втория сет, той завърши при 5:7, 6:3, 2:6.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”