КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит. Правата на гражданите…

03 юли 2017

 

Ще опростим процедурите, за да останат българите във Великобритания
Изявление на британския министър-председател във връзка с правата на гражданите в началото на преговорите за Брекзит
 
Ще продължим да купуваме български продукти, да продаваме нашите в България и да почиваме на вашите красиви планини и плажове
 
Миналата седмица се срещнах с Мишел Барние за първи път, за да започнем преговорите по напускане на Европейския съюз от Обединеното кралство. Категорично заявих, че най-важният ни приоритет е да осигурим яснота на европейските граждани, които живеят във Великобритания, и на британските граждани, живеещи в ЕС.
 
Радвам се, че ЕС прие това да бъде един от първите въпроси, които ще разгледаме. Вчера британското правителство публикува подробен документ, който изяснява нашето предложение.
 
Разбираме силата на българската общност в Обединеното кралство и ценим приноса ? към обществото и икономиката ни из цялата страна. Живеем в многообразно и толерантно общество, което ще продължим да ценим и след като напуснем Европейския съюз.
 
Повече от три милиона граждани на ЕС, сред които и десетки хиляди българи, са направили Великобритания свой дом. Те са допринесли към същността на тази държава и заслужават да имат колкото се може повече яснота за бъдещето си. Със започването на преговорите за Брекзит миналата седмица очертах предложението на правителството ми за гарантиране на правата на тези хора, които ценим толкова много. Справедливо е да бъдат подсигурени по подобен, реципрочен начин и правата на над милион британски граждани в ЕС. Осъзнавам, че за някои от вас, за вашите семейства и приятели във Великобритания досега имаше значителна неяснота.
 
Това не бе улеснено от различните митове относно нашия подход.
 
Тук се включват предположения, че Обединеното кралство ще предприеме драконовски мерки срещу български граждани след като напуснем ЕС. Или че ще създадем толкова сложен процес, че той ще обезкуражи българите да останат в страната след оттеглянето ни.
 
Това е нещо, което искам да изясня.
 
Великобритания винаги е била толерантна, отворена и многообразна страна и ще продължава да бъде такава.
 
Ще направим прости процедурите, за да могат българите, които живеят тук, да останат тук. Приветстваме приноса ви към нашата държава.
 
Искаме да гарантираме статута на гражданите на ЕС, които вече живеят във Великобритания и да им дадем възможност да продължат да живеят както досега. Ще се отнасяме равностойно към всички граждани на ЕС и няма да разграничаваме гражданите на различните страни-членки.
 
Намерението ни е да дадем възможност на спазващите закона граждани на ЕС, установили се в Обединеното кралство преди определена съгласувана дата, да кандидатстват за уседналост съгласно британските закони, заедно със семействата си.
Великобритания смята, че тази дата трябва да е не по-рано от 29.03.2017 г. и не по-късно от момента на официалното излизане на Великобритания от ЕС. Докато те искат да останат тук, техният престой няма да бъде ограничаван от имиграционни критерии.
 
Това означава, че хората ще могат безпроблемно да работят и учат във Великобритания. Ще имат достъп до британското здравеопазване, социално подпомагане, пенсии и кандидатстване за социални жилища наравно с британските граждани.
Защо правим това? Защото така е правилно. Ще продължим да приветстваме хора, от ЕС или извън него, които искат да дойдат във Великобритания, да работят усърдно и да дават своя принос. Ще има и „гратисен” период от момента, когато Обединеното кралство напусне ЕС, до тогава, когато хората получат документа си за уседналост, за да се избегне правния вакуум между прекратяването на правото на свободно придвижване и получаването на статут на уседналост във Великобритания за граждани на ЕС. Това означава, че гражданите на ЕС ще могат да останат законно във Великобритания по време на този междинен период, докато чакат да получат своя документ за уседналост.
 
Възнамеряваме да въведем и доброволна схема, за да дадем възможност на граждани на ЕС, които отговарят на изискванията, да кандидатстват за документа си за уседналост преди Великобритания да напусне ЕС. Това ще намали несигурността и ще позволи колкото може по-плавен и ефективен Брекзит за гражданите на ЕС тук. Това е справедливо и сериозно предложение, което с право признава безценния принос на гражданите на ЕС към Великобритания.
 
Защото нашите деца ходят заедно на училище. Семействата и приятелите ни пътуват за почивка в ЕС и Великобритания заедно и работят заедно в болниците и за осигуряването на обществените услуги. А когато се изправим пред изпитание, заставаме рамо до рамо.
 
Надяваме се, че британските граждани, живеещи в България, ще могат да останат при същите условия. Те също имат ценен принос тук. Над 7000 британски граждани са намерили своя дом в България. Над 250 000 британски туристи посещават страната ви годишно. Освен това се надявам, че ще можем да работим заедно, за да увеличим търговските и туристическите връзки между нашите две страни.
 
Ето защо търсим предложение, което отговаря на нашето, и което наистина поставя хората на първо място.
 
През последната година в разговорите ми с лидерите на ЕС от цяла Европа стана ясно, че гарантирането на правата на гражданите и осигуряването на спокойствие и сигурност за тях е приоритет и за двете страни.
 
В действителност при дискусиите ми с лидерите на ЕС това бе едно от първите неща, които обсъдихме.
 
Ето защо не се съмнявам, че това е постижимо.
 
Ще продължим да приветстваме българските граждани в нашата страна след Брекзит.
Ще продължим да купуваме български продукти, да продаваме нашите в България, и да почиваме на вашите красиви планини и плажове.
 
Брекзит далеч не е краят на нашите взаимоотношения- това просто е нова глава в тях.
 
Историята на Великобритания и Европа са неразривно свързани. Такова е и бъдещето ни.
 
Надявам се, че това предложение демонстрира справедливия начин, по който искаме да проведем тези преговори, както и задълбоченото и специално партньорство, което сега искаме с ЕС.
https://trud.bg/%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B9-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4-%D1%89%D0%B5-%D0%BE%D0%BF%D1%80/