КАЛЕЙДОСКОП

Братислава. In memoriam: Емил Венков

28 юни 2017

 

На 9. юни 2017 год., месец преди да навърши 80 години, почина големият българо - словашки скулптор Емил Венков.
Емил Венков е роден на 22.8.1937 год. Следва в Националната художествена академия в София, а по-късно – в Братислава.

Монументалните скултури на Емил Венков красят площадите, парковете и градините на Словакия вече над 48 години. Последното му голямо дело е паметникът на светите братя Кирил и Методий в Микулчице, направен с пари на българите, живеещи в чужбина и на българската държава. При откриването на паметника през м. май 2009 год. се бяха събрали българи не само от Чехия, Словакия и България, но и от други съседни държави.

Пластиките на Емил Венков са собственост на галерии и частни колекции в България, Словакия, Чехия, Германия, Австрия, САЩ, Канада, Швейцария, Холандия, Южна Африка, Франция и др. Има над 23 незабравими самостоятелни изложби, а през 1997 год. в Националната галерия за чуждестранно изкуство „Св. св. Кирил и Методий“ в София е открита негова юбилейна изложба, посветена на 60-тия му рожден ден. По отзи повод Държавната агенция за българите в чужбина му връчва Почетен плакет с лика на Иван Вазов.

През 2008 год. получава едно от най-високите отличия на България - орден „Мадарски конник“ първа степен за големите му заслуги за популяризирането на българската култура в Словакия, за развитието на приятелските отношения и сътрудничество между Република България и Словашката Република, както и във връзка с неговия 70 годишен юбилей.

Мир на праха му!
Елена Арнаудова, Братислава