КАЛЕЙДОСКОП

Българска духовност в Словакия

26 юни 2017

 

 
ТЪРЖЕСТВЕНИ ЧЕСТВАНИЯ НА ПРАЗНИКА НА
СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ НА ДЕВИН
 
Традиционно празникът на Българската просвета, култура и на славянската писменост в Братислава се провежда в съответствие с православния календар.
 
На 13 май 2017 г. се проведе за шести пореден път Общият събор на българите, живеещи в Словакия и на техните приятели. На Девин, в двора на църквата „Св. Кръст” пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий застанаха представители на всички български институции в Словакия – Българското посолство, Българския културен съюз, Българския културен институт, Българското училище „Хр. Ботев”, Българската детска градина. От името на извънредния и пълномощен посланик на Р. България поздравителен адрес прочете г-жа Елена Арнаудова, а домакинът – монсеньор Гавенда, настоятел на църквата, приветства с добре дошли всички присъстващи, отбелязвайки огромния цивилизационен принос на Средновековна България за духовното развитие на всички славяни и на цяла Европа. Децата на прекрасен български език четоха стихове, посветени на делото на Светите братя, а химнът на българската просвета, култура и на славянската писменост „Върви народе възрозени”, огласи Девин. Смята се, че на това свято място е била основана една от първите книжовни школи, където на глаголица са били превеждани евангелията и първите литургични книги на старославянски/старобългарски език.
 
След полагането на венците и цветята пред паметника, присъстващите се насладиха на изложбата от авторски икони и средновековни копия на зографа и реставратора Красимир Костадинов „Иконите в нас” в Културния дом. Художникът разказа за старинната техника на изписване на българските икони.
 
Г-жа Колкова, кмет на район Девин, отбеляза, че ежегодният събор на българите е вече любимо и очаквано събитие за местните жители, което е част от културната програма и живота на този живописен кът на Словакия, наситен с духа на идеята за славянско единство и свяст.
 
Ежегодната среща на българите продължи на палубата на ресторанта-кораб „Лодката”, където, след вкусното агнешко и българското вино, нашите сънародници бурно аплодираха специално поканената от председателя на Българския културен съюз в Братислава, финалисткатаот Евровизия за 2007 г. Елица Тодорова. Темпераментната певица, в ритмичен съпровод на близнаците Пищолски, взвриви кръвта и на българи, и на словаци, а случайно преминаващите минувачи по крайбрежния булевард на Дунава се застояваха и бурно аплодираха  този неповторим концерт.
Елеиа Арнаудова, Братислава
Снимка: Братислава