КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит. Преговорите започват…Блок материали

20 юни 2017

 

Британският министър за напускането на Европейския съюз Дейвид Дейвис започва днес в Брюксел преговорите, на които трябва да се определят условията, при които Великобритания ще напусне съюза, както и какви ще са отношенията с континента в следващите десетилетия.
 
Точно след 649 дни всичко приключва на 30 март 2019г. Ако двете страни не се договорят, раздялата ще е без споразумение или т.нар. твърд Брекзит, но ако Лондон и 27-те се съгласят, срокът за преговори може да бъде удължен.
 
Почти година измина, след като британците шокираха самите себе си, съседите си и света с решението на референдума от 23 юни 2016г., че искат да скъсат сегашните връзки с основния си търговски партньор.
 
Преговорите започват и почти 3 месеца, след като премиерът Тереза Мей официално уведоми партньорите си за желанието на страната си да се раздели с тях и така бе задвижен 2-годишен процес. Той трябва да приключи през март 2019г. и засега почти нищо за бъдещето не е ясно.
Освен това самото бъдеще на Тереза Мей като премиер не е ясно, след като тя рискува и се провали преди 10 дни в опита си да извоюва по-голямо парламентарно мнозинство за своята Консервативна партия.
 
Дейвис, който за разлика от Мей отдавна агитира за Брекзит, ще се срещне в 11 часа с Мишел Барние, бившият френски министър и настоящ еврокомисар с мандат да ръководи преговорите от името на ЕС. След първата сесия, за която са предвидени 7 часа, двамата ще дадат пресконференция.
 
Никой не очаква нещо значително да бъде постигнато още в първия ден, който ще бъде отделен основно за изграждане на доверие между двете страни, размяна на мнения, уточняване на дневен ред и процедури за срещите в следващите седмици и месеци. Дипломатите от ЕС се надяват първата среща с британците, както и срещата на лидерите на 27 държави и Тереза Мей в четвъртък и петък (на нея няма да се преговаря с Мей) да подобрят атмосферата след поредица от остри взаимни нападки.

"Сега започва трудната работа. Преговорите по някои теми ще са сложни, но подхождаме към тях конструктивно", каза Дейвис и допълни, че иска сделка, която е изгодна и за двете страни. Барние, който е известен планинар, прекара почивните дни в Алпите, "за да събера силите и енергията, необходими за един дълъг преход".
 
Дейвис и Барние няма да ръководят всички срещи - най-тежката работа се поема от работни групи от 4-6 души, в които се върши същинската работа. На тези минипреговори ще се изясняват позициите за правата на гражданите на Великобритания и 27-те, финансовите спорове, правните въпроси, гранични процедури или връзките в сектора на ядрената енергетика.
 
Грешката на Мей с предсрочните избори събуди вътрешнопартийните борби по европейския въпрос сред консерваторите - същите, на които предшественикът ѝ Дейвид Камерън искаше да сложи край с насрочването на референдума от 2016г. Лидерите в ЕС нямат ясна представа какво представлява нейният план за "глобална Великобритания", с който тя разчита да замени отношенията с Европа и който мнозина смятат, че е просто политически блъф.
 
Привържениците на Брекзит категорично подкрепят Мей за скъсване с единния пазар и митническия съюз. Но финансовият министър Филип Хамънд, който бе допреди няколко месеца британският еврокомисар, и други в кабинета са склонни да лобират за настояванията на бизнеса за запазване на максимално близки връзки с митническия съюз и ясни условия за продължаване на свободна търговия с досегашните партньори.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/19/2991677_velikobritaniia_i_ostanalite_v_es_zapochvat_dnes/
 
 
Посланието на ЕС до Мей: Платeте си сметките и се дръжте добре, ако искате "мек Брекзит"
 
Тереза Мей трябва да се съгласи да изплати британските задължения към Европейския съюз и да прекрати заплахите си за оттегляне без законово споразумение, ако желае преговори за "по-мек Брекзит", за какъвто призовават някои от нейните съюзници, казват преговарящите от ЕС.
 
Ако наказаният на изборите премиер и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис възприемат по-мек тон, когато преговорите най-после започнат в Брюксел идната седмица, те могат да постигнат добри отстъпки, мислят някои. Седмица след като Мей изгуби парламентарното си мнозинство в избори, които тя сама свика с надеждата да засили позициите си в преговорите, някои нейни колеги консерватори искат тя да се фокусира повече върху ограничаването на щетите за бизнеса и по-малко върху съкращаването на имиграцията и другите отношения с ЕС, когато Великобритания напусне съюза през март 2019 г.
 
Другите правителства в ЕС ще бъдат доволни да позволят на Великобритания да запази привилегията на свободна търговия, тъй като това би ограничило и удара срещу техните икономики, казаха високопоставени служители пред "Ройтерс". Те обаче не са готови да смекчат условията и за министър-председателката ще бъде трудно да убеди партийните хардлайнери за Брекзит да ги приемат.
 
Да се спекулира обаче сега за различните варианти на един бъдещ търговски договор - дали Брекзит ще е "мек" или "твърд", означава да се слага каруцата пред коня, казват те.
 
Лидерите на ЕС не дадоха на главния преговарящ Мишел Барниепълномощия за каквито и да са разговори за търговия, докато той не постигне рамкови споразумения по приоритетите на Брюксел, включително задълженията на Лондон. Барние призна тази седмица, че в Лондон са "чувствителни" към твърденията на ЕС, че през 2019 г. Великобритания може би ще дължи на Евросъюза около 60 млрд. евро, и добави, че изчистването на този проблем ще помогне за постигане на търговско споразумение. "Бих желал много бързо да приключим с този въпрос и да намерим конкретни, прагматични и справедливи решения" , каза той в понеделник. "Нуждаем се от доверие, за да изградим бъдещите си отношения."
 
Лидерите на ЕС, които ще се видят с Мей на среща на върха в четвъртък, са обезпокоени от нееднократните й заплахи за напускане "без споразумение", макар че повечето от тях, имайки предвид хаоса, който това би предизвикало, гледат на това като на блъф от предизборната кампания. Те са също раздразнени от отказа ѝ ясно да потвърди, че Великобритания ще плати "солената сметка" (по думите на Брюксел). Някои британски министри дори казаха, че ЕС може да дължи пари на Лондон.
 
Пазарлъци за сметката
Ако Дейвис, който започва формалните преговори с Барниев понеделник, покаже , че британците са склонни да приемат позицията на ЕС за решаване на приоритетните въпроси през "първата фаза", то тогава търговските разговори могат да започнат към края на годината - според Барние трябва да се следва график "стъпка по стъпка", за да се ограничи риска от разрушителен сценарий за "никакво споразумение".
 
Според високопоставен служител от ЕС, осведомен по въпроса, преговори за "мек Брекзит" могат да бъдат "продуктивни" и да доведат до напредък през първите месеци, като британското отношение при обсъждането на финансовите проблеми "ще бъде първият сериозен тест за преговорите".
 
Има различия и по другия приоритетен за Брюксел въпрос - гарантирането на правата на 3 млн. гражданина ЕС, живеещи във Великобритания, но според дипломати той не е толкова проблематичен.
 
Лидерите приветстваха новия тон, идващ от Лондон, и говоренето за "мек Брекзит", предпоставки, които могат да бъдат не така деструктивни, както заплахите на Мей за пълно скъсване с общия пазар и с митническия съюз. Официални лица от поне няколко правителства виждат в това възможност за компромис по британската сметка. "Ако те откажат да платят, няма да има споразумение, - каза пред Ройтерс високопоставен служител от една страна членка на ЕС, занимаващ се с Брекзит. - Когато обаче се обсъжда размера на сумата, тук ще има гъвкавост."
 
Високопоставен служител в Брюксел каза, че тази сума, сравнена с нетната годишна вноска на Лондон към ЕС от около 10 млрд. евро, все пак ще е "нищожна" с оглед на икономиката на страната, а също и че окончателната сума ще бъде определена не толкова от технически и юридически аргументи, колкото от яки политически пазарлъци.
 
Пазарлъци за отстъпките
Постигането на значителен напредък по въпросите за бюджета и правата на гражданите, както и новата сухоземна граница между ЕС и Обединеното кралствов Ирландия, ще позволи на лидерите на ЕС да дадат на Барние към декември мандат да обсъжда евентуални бъдещи близки отношения, както и възможния след 2019 г. преходен период от няколко години , за да се облекчи процеса.
 
Барние говори за желание да се разглеждат различни опции, но служители на ЕС подчертават също, че по-голям достъп до пазарите на ЕС ще означава и поемане на по-големи разходи, близки до тези за членство в ЕС. Те изразяват съмнения дали Великобритания може да намери политически консенсус по този въпрос. Останалите 27 страни, включително водещите - Германия и Франция, искат да разубедят други евентуални желаещи да последват британския пример и затова настояват, че споразумението за Брекзит трябва да дава по-малко преимущества, отколкото пълното членство.
 
"Всички опции са балансирани и са свързани със задължения", каза служител на ЕС, занимаващ се с Брекзит. Той отбеляза, че Мей, изглежда, се е стремяла към широкообхватно споразумение за свободна търговия, като договореното миналата година с Канада, но добави, че някои от от тези, призоваващи за "мек" Брекзит, имат предвид условията, договорени с Норвегия и Турция.
 
Норвегия е в общия пазар, като в замяна приема свободната имиграция от ЕС, решенията на съдилищата на ЕС и бюджетни плащания. Турция има специален статут по отношение на митническия съюз, но трябва да следва Брюксел по отношение на търговската политика с другите глобални играчи.
 
Проблем за Брюксел, ако започне преговори по такива модели, ще възникне, в случай че поддръжниците на Брекзит решат да ги блокират. Това ще повиши риска от фатално забавяне и от недостиг на време за постигане на каквото й да е споразумение. "Може ли след 10 месеца да се окаже, че няма реално мнозинство за това? Тогава всичко изведнъж става много несигурно", каза служителят. /БТА
http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/16/2990632_poslanieto_na_es_do_mei_platete_si_smetkite_i_se/
 
 
Великобритания иска да напусне и конкурса „Евровизия”
Британците искат да напуснат и музикалния конкурс „Евровизия”, предаде Франс прес.
В ново допитване в навечерието на големия финал на конкурса 55% от анкетираните казват, че искат Великобритания да се оттегли и от „Евровизия”, а 44% искат тя да остане.

От тези, които са гласували за напускането, 78% са гласували за брекзит миналата година. Същите проценти хора са на и над 65 години, уточняват в допитването.
В лагера на тези, които искат страната да остане в конкурса, са предимно млади хора – 69% са на възраст между 18 и 24 години, а 65% са гласували за оставане в ЕС.
Великобритания е печелила конкурса общо пет пъти от създаването му през 1956 г.

http://www.dnes.co.uk/197242/velikobritaniya-iska-da-napusne-i-konkursa-evroviziya/