АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Меркел помоли Борисов да бъде мост в отношенията с Турция, обяви Екатерина Захариева

15 юни 2017

 

Германският канцлер Ангела Меркел е помолила премиера Бойко Борисов да бъде мост в отношенията между Европейския  съюз и Турция. Това обяви външният министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия. Тя беше част от българската делегация, която посети южната ни съседка преди два дни.
 
По думите ѝ Борисов е близък с много европейски лидери заради честното си отношение при разговорите с тях. Такъв бил и с турския президент Реджеп Ердоган. Двамата обсъдили европейското бъдеще на страната и как ще продължат преговорите с Европейския съюз.
 
"Няколко пъти турските представители казаха, че искат присъединяване към Европейския съюз. Преди референдума се говореше друго, но явно е било предизборно", уточни Захариева.
 
Тя допълни, че Турция и Европейският съюз "трябва да успокоят топката" в отношенията си. Според нея Ердоган има редица проблеми в управлението, като те са свързани с големия брой бежанци, които живеят на нейна територия. Освен това се водела война на границата на страната.
 
Захариева определи опита за преврат срещу турския президент миналата година за незаконен. Тя припомни, че Бойко Борисов посети малко след това Турция, за да изкаже своята подкрепа за държавния глава.
 
"Ако някой тръгне да сваля легитимно избрано правителство с военен преврат в страна от Европейския съюз, как щяха да реагират другите страни членки", добави външният министър.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/15/2989308_merkel_pomoli_borisov_da_bude_most_v_otnosheniiata_s/