ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Светлин Русев свири Брамс

13 юни 2017

 

 

Музикалните фестивали винаги са очаквани от меломаните с особено настроение. И няма как да е другояче, щом в тях участват именити музиканти.
За българските меломани това е особен случай да се сбъднат мечтите им, насочени към силните емоции, съпреживяни с музиканти от най-висока класа.
Като поглеждаме към Светлин Русев – веднага казваме музиканти от европейска класа.
Концертмайсторът на Симфоничния оркестър на Френското национално радио не се нуждае от специална реклама. Постигнатото от него като реализация и позиция е за два живота поотделно – концертиращ музикант и преподавател.
Той е и професор в Парижката консерватория.”Моята супер сила е…силната воля”, казва музикантът в блиц-интервю за себе си. Като малък мечтаел да стане пилот.
Някои музиканти с кариера в чужбина пристигат в България, за да участват във фестивали, но следващите им ангажименти са отложени във времето. При големия цигулар Светлин Русев не е така.
Реализира се във Франция. През последните години много често е на родна сцена.
След 2014, когато Светлин Русев пристига в Родината и свири музика от Паганини на Европейския музикален фестивал, и през 2015 музикантът е в България. Този път се включва в проект на диригента Максим Ешкенази.
Отбелязваме възможността именити български музиканти с кариера в чужбина да си сътрудничат, и при това не само с концерти, но и чрез програми.
Максим Ешкенази е известен диригент, който се реализира в Америка. В България разработва програма, с която младите хора да обикнат музиката. Идва ред на концерта „Приказка за цигулката”. Избраният музикант е …Светлин Русев.
Музикантът свири на Страдивариус от 1710 г. Само споменаването на магическия инструмент извиква страхопочитание пред звука, който именитият цигулар  ще извлече от инструмента.
В интервю го питат за това с какво цигулката се отличава от другите инструменти. И той отговаря така: "Цигулката е невероятен инструмент, най-много от всички се доближава до човешкия глас, което я прави изключително вълнуваща, но и може би и най-трудният инструмент за свирене...
2017 ни се иска да обозначим като годината на Светлин Русев. Той не просто пристига за концерти в България. Сякаш не напуска концертния подиум тук.
Светлин Русев е заявил участие още в новогодишния концерт, изнесен от Софийската филхармония. На публиката са предложени произведения на Моцарт, Доницети, Щраус, Сарасате, Верди, Чайковски, Шостакович.
Две седмици по-късно музикантът е с програма, посветена музиката на Бетовен. В камерната зала „България” негов партньор на пианото е Йоръм Сон. В концерта са включени 3 произведения на великия композитор - Соната за пиано и цигулка №5 Пролетна, Соната за пиано и цигулка №7, Соната за пиано и цигулка №9-Кройцерова.
През пролетта музикантът се представя с програма, посветена на Моцарт. Светлин Русев, цигулка и Евгени Божанов, пиано свирят произведения на гениалния композитор. В програмата Амадеус са включени Концертоне за две цигулки, К.190, Концерт за пиано №17, К.453, Концерт №5 за цигулка и оркестър Н.219 и концерт за пиано №23, Н.488.
Евгени Божанов е сред големите пианисти от европейска класа. Кариерата му преминава в Германия.
Големи български музиканти, които се реализират в чужбина, се срещат, споделят, заедно са на сцената. Всяка календарна година вече е така.
Сътрудничеството и творческия резултат от взаимодействието на музикантите Веско Ешкенази и Людмил Ангелов, Светлин Русев и Евгени Божанов не може да не печели симпатии и признателност сред родните меломани.
През юни изключителният цигулар  отново излиза на сцената в зала „България”. Предстои му концерт, посветен на Брамс.
Светлин Русев, цигулка и Франсоа Салк, виолончело и под диригентската палка на Жан-Жак Канторов ще предложат на публиката две произведения на Брамс – Концерт за цигулка и оркестър и Концерт за цигулка, виолончело и оркестър , A-moll, оп.102.
Композитор и пианист, традиционалист и новатор, Брамс е представител на романтизма в музиката. Както пишат за музиката му, той „изгражда смело нови подходи към хармонията и мелодията”.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”