КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит. Избори 2017

13 юни 2017

 

Мей остава да управлява на Острова
 
Консервативната партия на Тереза Мей спечели Пирова победа на изборите във Великобритания. Досегашният премиер спечели вота на сънародниците си, но си загуби мнозинството, предаде Ройтерс. Първите данни от екзитпол сондажи показваха, че торите получават 314 места в 650-местния парламент, които не стигат за мнозинство. Досега консерваторите имаха 330 места. Почти пълните резултати от вота показват, че партията на Мей печели 318 места в парламента, а юнионистите имат 10 места. Лейбъристите имат 261 места, шотландските националисти - 35, а либералните демократи – 12.
Политическият риск, който британската премиерка Тереза Мей пое с прибягването до предсрочни избори, не се оправда. Разочарованието за Мей и партията са огромни. Бившият финансов министър на консерваторите Джордж Озбърн определи резултатите като катастрофални. Британската лира веднага поевтиня на валутните пазари.
Веднага след като стана ясно за провала на изборите се появиха прогнози, че Мей ще подаде оставка. Финансовата корпорация „Ситигруп” прогнозира, че Мей най-вероятно ще подаде оставка, а еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси каза по френското радио Europe 1, че Мей „е загубила залога”. „Мисис Мeй, която се очакваше да излезе по-силна, загуби залога си и следователно е в по-малко ясно положение, защото истината е, че всъщност не знаем каква е правителствената ситуация тази сутрин", заяви в петък Московиси.
По-късно обаче стана ясно, че Мей няма да подаде оставка и ще се опита да състави ново правителство, въпреки че нейната партия изгуби абсолютното си мнозинство в парламента, съобщи говорител на Даунинг стрийт.
Мей отиде в Бъкингамския дворец, за да поиска от кралица Елизабет Втора разрешение да се опита да състави правителство със Северноирландската Демократична юнионистка партия, която обяви, че ще подкрепи консерваторите.
След като излезе от двореца, Мей заяви, че ще състави ново правителство, което да осъществи успешно Брекзита. В парламента мога да разчитам на подкрепата на "приятелите си" от северноирландската Демократична юнионистка партия, заяви Мей. "Ще продължим да работим с нашите приятели и съюзници, по-специално от Демократичната юнионистка партия. Двете ни партии са в чудесни отношения от много години и това ми дава увереността, че ще можем да работим заедно в интерес на цяла Великобритания", заяви Мей след кратката среща с кралица Елизабет Втора.
Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС ще започнат на 19 юни, както е предвидено, заяви Мей. "Сега ще съставя правителство, което може да даде яснота и да води Великобритания напред. Това правителство ще преведе страната през критично важния етап на преговорите по Брекзита, които ще започнат след 10 дни", заяви Мей.
Ако мнозина се чудеха, какво ще стане с Брекзит след този изход на изборите, изказванията на други политици на Острова говорят сами за себе си.
Преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз трябва да продължат, заяви водачът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин. Запитан дали преговорите за Брекзит, които би трябвало да започнат на 19 юни, ще бъдат отложени, пред телевизия "Скай нюз" Корбин каза: "Те ще трябва да продължат, понеже член 50 (от Лисабонския договор) е задействан, сегашното правителство ще има 11 дни да подготви тези преговори". "Позицията ни е съвсем ясна: искаме Брекзит, даващ приоритет на работните места, така че най-важно ще е сключването на търговско споразумение с Европа", допълни Корбин. Той изтъкна, че лейбъристите печелят на изборите, тъй като увеличават броя на местата си в парламента и процента на подкрепата си, и заяви, че партията е готова да оглави правителство на малцинството.
„Тереза Мей трябва да се откаже от плана си за твърд Брекзит след неуспеха си на парламентарните избори, заяви на свой ред шотландският първи министър Никола Стърджън. Г-жа Мей "изгуби всякакъв авторитет и всякакво доверие", заяви лидерката на шотландските националисти. "Опасният консервативен проект за твърд Брекзит трябва да бъде изоставен", добави тя.
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази надежда, че на ЕС няма да му се наложи да се изправи пред допълнително забавяне в преговорите по Брекзита заради резултатите от британските парламентарни избори, в които консерваторите изгубиха парламентарното си мнозинство, предаде АФП. Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че изборните резултати във Великобритания са отхвърляне на премиера Тереза Мей и позицията й за твърд Брекзит. Резултатът от британските избори е отхвърляне на твърдия Брекзит, заяви новоизбраният ирландски премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс. Варадкар каза, че ще направи необходимото за за спокойни и смислени преговори за излизане на Великобритания от ЕС. "Резултатите от изборите във Великобритания за мен означават, че няма силен мандат за продължаване с твърд Брекзит, което е добре дошло за Ирландия", заяви Варадкар.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изпрати поздравително писмо до британския премиер Тереза Мей за оставането й на поста.
Наша обща и спешна отговорност е да водим преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС във възможно най-добър дух, като осигурим възможно най-безболезнен изход за нашите граждани, за бизнеса и държавите след март 2019 година, добавя той. Времето за преговори, което ни остава според Лисабонския договор, не е за губене, отбелязва Туск.
Той изразява пълна готовност двамата с Мей да останат в постоянен и тесен контакт, за да бъде улеснена работата на преговарящите от двете страни. Туск очаква да разговаря с Мей на предстоящия този месец Европейски съвет, когато ще бъдат обсъдени въпросите за борбата с тероризма, сигурността, отбраната, търговията и Парижкото споразумение за климата.
 
Евроскептиците разгромени и обезглавени
 
Лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство /ЮКИП/ Пол Нътъл подаде оставка след пълния разгром на партията му на предсрочните парламентарни избори, съобщи Ройтерс. "Днес подавам оставка като лидер на ЮКИП, решението влиза в сила незабавно", заяви Нътъл. Той добави, че това ще позволи на партията да избере нов лидер на конференцията си през септември. На тези избори ЮКИП, която имаше един депутат в досегашния парламент, получи едва 2 процента от гласовете и няма да бъде представена в бъдещия парламент. На предишните избори антиимигрантската и еврофобска политическа сила спечели 13 процента от гласовете.
http://www.monitor.bg/a/view/70995-%D0%9C%D0%B5%D0%B9-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%9E%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0