КАЛЕЙДОСКОП

Изложба и празник „Мъдростта на народа ни”

12 юни 2017

 

Детски празник с изложба „Мъдростта на народа ни”и премиера на книгата „Светци и празници”

 

На 1 юни 2017г. от 14.00ч. в Националния музей „Земята и хората” се състоя откриване на изложбата „Мъдростта на народа ни” и премиера на книгата „Светци и празници”. Поздравителен адрес от името на г-н Димитър Владимиров, ИД председател на ДАБЧ бе отправен към организаторите и гостите на инициативата.  Любими сюжети от българската празничност -  благославящи коледари, цветни и усмихнати лазарки, вълшебството на Великден и боядисване на яйца, нестинари, слънчеви магии на Еньовден, Кукери, Петровден, Илинден, лицата на светците ни - Богородица и нейния син Исус Христос, св. Георги, св. Димитър, св. Никола бяха нарисували малките художници. Резултатът от конкурса „Мъдростта на народа ни” и в партньорство с Държавната агенция за българите в чужбина създаде представителна луксозна поредица от детски книги „Българската народна мъдрост по света”.

 

Изданията допринасят за популяризиране на родната култура, за интеграция в общоевропейския културен контекст, за интеркултурен диалог и приятелство. Тези красиви книги носещи посланието на нашите деди се ползват с признание на институции като Министерството на културата, Министерството на образованието и науката в лицето на РИО София-град, Института за култура при Министерството на външните работи на България, дипломатически мисии на различни страни у нас, университети, училища в България и чужбина, народни читалища.

 

Настоящето седмо издание  включва легенди за  светци, празници и обичаи, съхранили същностни характеристики и ценности на народа ни. Тя е изцяло дело на български деца, художници от страната и преводачи от българската диаспора, разпръснати във всички краища на света. Всяко от изданията е преведено - на официалните езици на ЮНЕСКО за Европа - английски, испански, немски, руски, френски език и италиански, и е истински посланик на българското културно наследство по света, прави го важна част от общоевропейския културен контекст, представя още една възможност за интеркултурен диалог в Европа чрез деца и култура. В книгата са включени преводи на деца от Украйна, Канада, Великобритания, Молдова, Германия, САЩ, Испания, Италия, Франция и България.

 

Книгата e посветена на светците и празниците. Носи в себе си посланието да тачим и помним българските традиции, да ги съхраняваме и предаваме от поколение на поколение  и да държим жив и неугасим пламъка на българщината. Песни, музика, танци и много талант показаха децата от различни столични училища и читалища.

Лили Спасова, ст.експерт, дирекция „БО и ИД”, ДАБЧ
Снимка:  Лили Старева