КАЛЕЙДОСКОП

Българска духовност в Атина

12 юни 2017

 

Най-светлият празник – Денят на  българската просвета и култура и на славянската писменост

 

 24 май е един от най-светлите български национални празници. На тази дата отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий – създателите на българската  азбука се чества от най-дълго време в близката ни история.

 

 Празникът на буквите е специална дата за всички нас. И без значение къде се намира човек и на каква възраст е трябва да пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този светъл майски ден. По този повод БНУ „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза особено тържествено този ден. От залата на кино „Алкионис“ в Атина звучаха детските радостни гласчета на всички завършващи ученици. На влизане в киносалона всеки, който желаеше се включваше в изписването на глаголицата с перо и мастило. В красиво изработени табла бе разказана историята на школото, животa и делото на светите славянски просветители Кирил и Методий, изложени бяха и картините от конкурса по рисуване на тема: „Славни герои и събития от българската история“, който бе организиран с помощта на училището и Философско-историческия факултет, Катедра “История и археология“ на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски”.  Междувременно във фоайето се прожектираха най-различни късометражни филми с красотите на България, в които се заглеждаха дори случайни минувачи. Заедно с това бе организиран базар на българската книга с емблематични творби и автори за родната литература.

 

 Празникът бе съчетан с последния кръг от конкурса по художествено слово на тема: „Обичам те, родино моя! Обичам те, език свещен!“, чийто награди бяха предоставени от Western Union. Така прозвучаха стихове, посветени както на Отечеството, така и на езика и писмеността, с които са ни дарили Светите братя.

 

 По време на тържеството се обявиха победителите в международния литературен конкурс на тема „България моята крепост“, организиран от БНУ "Св. св. Кирил и Методий", гр. Атина, Гърция, Философско-исторически факултет, Катедра “История и археология“ на ПУ "Паисий Хилендарски”, гр. Пловдив и с медийната подкрепа на интернет радио "Татковина". 

 

 Официални гости от Посолството на Република България и Русия, видни граждани на българската общност в Атина и много приятели на училището уважиха специалния ден. Залата бе отрупана с цветя и много усмивки на щастливите деца, учители и най-вече родители. В духа на празника последва хорово изпълнение на едно от най-запомнящите се български стихотворения, а именно „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Церемонията продължи с изпращането на тазгодишните абитуриенти. Със сълзи на очи, всички заедно по традиция изпълниха обичайните песни в чест на завършващите. Така тържеството приключи със смесени емоции – радост и сълзи -  и с много признателност към всички учители на БНУ „Св.св. Кирил и Методий“.

 

Мария Вълкова