КАЛЕЙДОСКОП

24 май в Сан Франциско и Сан Диего

09 юни 2017

 

 
Във връзка с отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, генералното консулство съвместно с български сдружения организира и/или участва в редица събития. По традиция генералният консул Веселин Вълчев изпрати писмени приветствия по случай празника до учителите и учениците от българските училища в щатите от консулския окръг.
 
В периода 20 – 23 май в Сан Франциско българското дружество „Антика“ ръководено от Таня Костова организира „Български майски фестивал“, на който бяха представени български народни обичаи, песни, танци, кръжоци за народни занаяти и др. Беше организиран пътуващ автобус по маршрути в града, където на принципа на „флашмоб“ спонтанно се организираше представяне на български народни танци и песни.
 
На 20 май 2017 год. в град Ървайн, окръг Ориндж, се проведе български събор, организиран от църковното настоятелство в града и българското училище „Паисий Хилендарски“. Съборът, посветен на 24 май, беше организиран „под егидата на генералното консулство“. Учениците от българското училище изнесоха рецитал и музикална програма, танцов състав „Жарава“ поздрави присъстващите с български народни танци. Приветствие към присъстващите и слово за 24 май изнесе генералният консул Веселин Вълчев.
 
На 20 май в Сан Диего Културно-образователната фондация „Васил Левски“ организира честване на 24 май с детски празник на българското училище. На събитието присъства г-ж Евгени Иванова, трети секретар в ГК Лос Анджелис, която поздрави българската общност от името на Генералното консулство.
 
На 23 май в Тарзана се проведе тържество посветено на 24 май, организирано от българското дружество „ПЧЕЛА“ и групата за народни танци „Жарава“. На тържеството присъства и българска делегация от Института за етнология и фолклористика на БАН. Слово за 24 май изнесе генералния консул Веселин Вълчев.
 
Традиционният балкански фестивал “Europa Roots”, посветен на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, се проведе от 28 до 30 май 2016 г. в град Сан Диего. Фестивалът се провежда три дни, с изградена сцена за концерти и кръжоци за практикуване на български народни занаяти – тачене на черги, изработване на изделия от глина, изучаване на народни танци, ръкоделие и др. ГК беше представено на фестивала от служител в консулска служба, който поднесе писмено приветствие от името на ГК.
 
На 27 май т.г. генералният консул беше гост на откриването на Международния фолклорен фестивал в Сиатъл, щата Вашингтон, който стартира с изпълненията на българската група за народни песни и танци „Сиатъл-чета“ и детска група „Медена питка“. Откриването на фестивала с изпълненията на българските групи се счита за престижно и е отражение на интереса на местната общественост към българския фолклор и качеството на изпълненията на българските самодейци от Сиатъл. След концерта Веселин Вълчев проведе среща и поздрави българските изпълнители.
 
На 28 май т.г. Българският културен център в Сиатъл (сдружение на българската общност) организира традиционен събор на българите от града и околностите, посветен на Деня на българската  просвета и култура и на славянската писменост.
 
Българският генерален консул откри събора и произнесе слово по случай 24 май. В събитието взеха участие над 400 българи от града и техни американски приятели. Организирана беше богата културно – музикална програма.
 
На 30 май в престижната книжарница „Бук суп“ на Сънсет булевард в Холивуд беше представена книгата „Хайка за вълци“ на Ивайло Петров. Проявата беше организирана от преводачката на книгата и изпълнителен директор на българо-американската комисия Фулбрайт в България г-жа Анжела Родел. Приветствие към присъстващите американци и представители на българската общност поднесе генералния консул Веселин Вълчев.
 
На 3 юни, събота, в българското училище “Св.Св.Кирил и Методий” в гр. Лос Анджелис ще се състоя честване на деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и официално закриване на учебната 2015/2016 година. Ще бъде организиран конкурс „Млади таланти“. Тържеството се провежда под егидата на генералното консулство.
В обобщена информация за отбелязването на 24 май в консулския окръг и участието на ГК - Лос Анджелис
 
Снимка: Сан Франциско