КАЛЕЙДОСКОП

24 май в Мадрид

09 юни 2017

 

 
Честване на 24 май и тържество по повод завършването на учебната година в БНУ ”Св.Иван Рилски” в Мадрид
 
 
На 28 май 2017 г. в сградата на първото българско неделно училище в Мадрид БНУ „Св.Иван Рилски” се проведе тържествено закриване на учебната година и честване на 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Петя Цанева, председател на асоциация „Балкан”, към която функционира училището, откри честването и обяви разнообразната програма на тържеството, с която ученици, преподаватели и родители отбелязаха двата празнични повода. Приветствено слово поднесе и посланик Иван Кондов, който изтъкна важната роля на българските училища зад граница за съхраняването на българския език, култура и традиции, за поддържане на българското самосъзнание и национална идентичност на идните поколения. Той се спря на историческия принос на България със създаването и разпространението на кирилицата, днес една от трите официални азбуки в ЕС.
Програмата включваше поетичен рецитал, музикални изпълнения и кратка интерпретация на приказка. Посланик Кондов връчи дипломи на учениците от единствената до момента Първа българска неделна гимназия „Иордан Йовков” в Мадрид.
Петя Цанева, в качеството си на представител на АБУЧ (Асоциация на българските училища в чужбина) посочи, че създадените зад граница наши училища вече наброяват 311. Тя връчи грамота за най-добър учител, присъдена от Министерството на образованието и науката на г-жа Мадлена Будинова, преподавател в началните класове на БНУ „Св.Иван Рилски”. Тържеството завърши със спортен празник и кулинарен щанд.
Информацията е предоставена от посолството на Република България в Мадрид