КАЛЕЙДОСКОП

24 май в Солун

08 юни 2017

 

Честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май в Солун.
 
Генералното консулство на Република България в Солун  по традиция организира тържествено честване  на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
 
За отбелязване на празника и почитане на делото на Светите братя Кирил и Методий, беше организирана тържествена церемония за поставяне на венци и цветя  на паметника на Светите братя, от името на Генералното консулство, на Българското неделно училище "Св. Вмчк. Георги Зограф" в Солун, зам.-командира на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун генерал Илиев и българските военнослужещи в корпуса , на българските общности от Солун, Лариса, Кавала, Ксанти.
 
Генералният консул на Република България в Солун г-н Владимир Писанчев подчерта значението на най-светлия български празник за българската духовност и култура, изтъкна огромното значение на просветителското дело на светите братя Кирил и Методий и приноса към европейската култура. По традиция бяха поставени цветя  и пред паметната плоча на мястото на Българската мъжка гимназия „Св.Св. Кирил и Методий” в Солун.
 
Гост на тържествата беше проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, който изнесе лекция за делото на Светите братя Кирил и Методий и подари икона на „Св.Св. Кирил и Методий“ Българското неделно училище "Св. Вмчк. Георги Зограф" в Солун.
 
Деца от Солун и Кавала рецитираха български стихове, прославящи делото на Светите братя.
          
          Г-н Ангел Ангелов, съветник в община Пловдив, връчи на Генералния консул г-н Владимир Писанчев поздравителен адрес от Областния управител на област Пловдив до ГК и българската общност, с почит към делото на Светите братя и радетелите за запазване на българските духовни и културни ценности.
 
Генералното консулство даде прием, в който участваха представителите на българската общност от Северна Гърция и гостите на тържествата.
Информацията е предоставена от Генералното консулство на Република България в Солун