ПОСТИЖЕНИЯ

Соня Йончева - звездата на Метрополитен Опера

07 юни 2017

 

Дивата на Метрополитен Опера в НДК – звучи впечатляващо, интригуващо и предизвикателно. Както за меломана, отдадения на оперното изкуство, така и за обикновения гражданин.
Българската публика има поредна възможност да се наслади на изключителния глас на артист от световна величина.
НДК посрещна наскоро и Пати Остън, която изпълнява песните на Ела Фицджералд , преди време тук гостува и Патрисия Каас със специална програма, посветена на Едит Пиаф. Този път признанието е за Соня Йончева.
Възходът на оперната дива на световните оперни сцени е забележителен. Успехът й сякаш е предизвестен още с първите й изяви в света на оперното  изкуство.
Минаха години откакто талантливата пловдивчанка е завършила „класическо пеене” в Консерваторията на Женева. Рано е забелязана и оценена от Пласидо Доминго. Вече е пяла и в „Ла Скала” в Милано и в „Театро Реал” в Мадрид.
В НДК оперната дива пристига за нова изява у нас след бляскав успех на световните оперни сцени. Медии я сравняват с Мария Калас.
„Травиата” с участието на Соня Йончева – постановка на Метрополитен Опера - също бе представена и у нас.
"Ню Йорк Таймс" дава висока оценка на постигнатото от звездата в ролята на Виолета. Според изданието нейната Виолета е изпълнена „с много виталност и чувственост”.
Сопраното открива сезона с „Норма” в Ковънт Гардън. Операта не е поставяна там повече от 20 години.
През сезона 2016-2017 Метрополитен Опера в Ню Йорк предлага програма за сателитно излъчване „на живо” на свои спектакли. И така изпълненията на сопраното могат да бъдат чути…дори ако си далече, далече от Ню Йорк.
За почитателите на оперното изкуство вероятно това е и бонус, чийто ефект се помни години напред.
В България са предвидени сателитни излъчвания на „Отело” и „Мадам Бътерфлай”. Осъществяват се във Фестивалния и конгресен център Варна (2016).
Метрополитен Опера предлага нови възможности за изключително преживяване на сценичното изкуство. Прожекциите на МЕТ се излъчват в 70 страни по цял свят, поясняват издания.
В България програмата се реализира с подкрепата на партньори от фондация „Америка за България”, Международен Фестивал „Варненско лято”, Столична община и т.н.
Сателитните излъчвания от Ню Йорк се предлагат от модерни мултиплекси. Консуматорът или обсебеният от оперното изкуство има възможност да получи продукт от най-високо качество.
Казваме консуматор без раздразнение и без мисъл за негативен контекст. Консуматорското общество изследват и философи, и антрополози.
Българските оперни гласове са културен феномен. Българските гласове омагьосват, извикват възторг, извличат наяве силни емоции на не една и две световни оперни сцени.
Райна Кабаиванска преди време в Италия, Соня Йончева в Метрополитен Опера в Ню Йорк днес - са само две от най-най големите оперни звезди, които утвърждават България по света. 
Българската култура и изкуство в не една и две страни по света и преди време, и днес свързват с изключителните български изпълнители на оперната сцена.
В медии излезе, че от момента на гостуването си през 2015 г. в Родината, Соня Йончева е покорила и Баварската, и Берлинската, и Виенската, и Парижката опера.
Изпълнение на „Сватбата на Фигаро” с участието на оперната прима е номинирано за „Грами” в категорията „оперен запис”.
Музикалната критика отбелязва като „забележителни” нейните роли на Дездемона в „Отело” и Микаела в „Кармен”. "Ди велт" я нарича "най-добрата Виолета на нашето съвремие".
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”