КАЛЕЙДОСКОП

24 май в Киев

06 юни 2017

 

 
 
Честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската
             писменост – 24 май
 
Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май бе отбелязан от Посолството на Република България в Украйна и българската общност в Киев с полагане на цветя и молебен пред паметниците на светите равноапостоли Кирил и Методий в гр. Киев, културна програма и празничен фуршет – среща с българската обшност.
 
В сутрешните часове на 24 май бе отслужен молебен от ръководителя на Киевската духовна академия и семинария, пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий на територията на Киевско-Печорската Лавра, след който присъстващите бяха поздравени за празника от служителите на Киевското духовенство, от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Украйна и проф. Михаил Неделчев, преподавател в български ВУЗ. В словата си по случай празника на българската просвета и култура и на славянската писменост посланик Минчев и проф. Неделчев отбелязаха ролята на България в създаването и разпространението на славянската писменост и православието сред славянските народи. Посланик Красимир Минчев подчерта значимостта на създадената и разпространена от Св. Св. Кирил и Методий и учениците им азбука за утвърждаването на държавността в България и в другите славянски страни. Той отбеляза, че писмеността и културата са неизменна част от държавната идентичност и солиден фундамент за развитието на нашите общества. Проф. Неделчев напомни, че делото на светите равноапостоли Кирил и Методий е от значение за целия европейски континент, а просветителите са признати за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II през 1980 г.
 
След празничните слова, пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий в Киевско-Печорската Лавра бяха поднесени цветя от страна на представителите на Посолството на Република България в Украйна, преподавателите, учениците и студентите в университетите и училищата с преподаване на български език в Украйна, членовете на българските киевски дружества и Дружеството за приятелство „Украйна-България” , членовете на българската общност в Киев и др.
 
Пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий, Св. Княгиня Олга, Св. Андрей Първозвани на Михайловския площад, гр. Киев се състоя кратка празнична програма, в рамките на която бяха произнесени слова от доц. д-р Мариета Иванова-Гиргинова (Институт за литература към БАН на Република България ) и доц. Олена Чмир, преподавател в КНУ „Тарас Шевченко” и ръководител на Центъра по българистика в същия университет и декламирани известни български стихотворения, посветени на празника 24 май. Бе отбелязана просветителската роля на България, с която страната ни по право се гордее. В рамките на културната програма пред паметника бяха декламирани стиховете „Родна реч, омайна, сладка”, „Български език”, „На Кирил и Методий” от ученици и студенти от 293-ти Киевски Лицей и КНУ „Тарас Шевченко”, както от член на дружеството „Родолюбие – проф. Ив. Стоянов”.
 
Тържествата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май завършиха с празничен фуршет – среща с българската общност, проведен в същия ден в сградата на Посолството на Република България в Украйна.
 
На празничните мероприятия по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май присъстваха представители на Посолството на Република България в Украйна, на киевските български културни дружества „Родолюбие” „Родолюбие – проф. Ив. Стоянов” и „Сердика”, Дружеството за приятелство „Украйна-България”, членове на ръководството, преподаватели и студенти от КНУ „Тарас Шевченко”,Славистическия университет, 293-ти Лицей,
Билоцерковското специализирано училище №1 със задълбочено изучаване на славянски езици, Киевския университет по право към Украинската академия на науките, същои представители на българската общност в Киев, журналисти, др. гости.
Информация на посолството на Република България в Киев