КАЛЕЙДОСКОП

Българска духовност в Стокхолм

05 юни 2017

 

На 20 май 2017 г. в сградата на българското посолство в Стокхолм се проведе празнично тържество по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празникът бе организиран от Българското културно дружество в Швеция, ръководството на Първото българско училище в Стокхолм и посолството на Република България в Кралство Швеция.
 
Посланик Порязов поздрави присъстващите гости с предстоящия официален празник. Отбеляза значимостта на празника за поддържането на българската духовност, култура, просвета и национални традиции, особено сред най-младото поколение българки граждани. Засвидетелствана бе и заслугата на учителите Дарина Филипова, Михаела Михнева, Симеон Василев и Тодор Бакоев.
 
Тържествената програма включваше изпълнения на присъстващите ученици от българското училище, като най-малките участници изпяха детски песни като ”Песен за азбуката”. Репертоарът на по-големите ученици включваше “Светът е хубав, светът е чудесен” и „ Знамето ни е трицветно”. В програмата се представиха и младите пианисти Магдалена Дименчева, Стефан Колев, Никол Олсен и Александър и София Бръчкови. На тържеството присъства и представителят на Българската Православна Църква в Стокхолм Отец Ангел Петрунов.
 
Съвместно с родителите и всички присъстващи в края на програмата бе изпълнена песента „Хубава си, моя горо”, което допълнително приповдигна празничното настроение.
 
Под аплодисментите на присъстващите гости, на децата бяха поименно връчени свидетелства за завършен годишен курс на обучение от посланик Валентин Порязов.
 
В края на тържествената част, гостите бяха поканени на традиционна погача, баница и други традиционни български ястия. Събитието премина в празнична и приятна атмосфера.
 
Надя Велева, втори секретар, ЗКС, посолство на Република България в Стокхолм