КАЛЕЙДОСКОП

Детски празник в парка на „Св.Троица”

05 юни 2017

 

Детски празник „В ДОБРА ГЛАВА – СТО РЪЦЕ” и представяне на книгата „Българската народна мъдрост по света Светци и празници” - 7 част
         
          На 23 май 2017 год. от 17.30 часа до 20.30 часа в парка на „Св. Троица” фондация „Детето и фолклора” с подкрепата и партньорството на район Илинден и дългогодишното партньорство на ДАБЧ се състоя празник за децата и представяне на най-новата книга от поредицата   „Българската народна мъдрост по света Светци и празници” - 7 част.
 
Поздравителен адрес от ИД председателя на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/, г-н Димитър Владимиров към всички участници в празника, прочете ст. експерт в ДАБЧ Лили Спасова. Заедно с д-р Лилия Старева, председател на фондация „Детето и фолклора” те представиха седмата книга „Български светци и празници” от уникалната многоезична поредица на фондацията и Държавната агенция за българите в чужбина „Българската народна мъдрост по света”, излязла в навечерието на 24 май.
 
Тя е изцяло дело на български деца, художници от страната и преводачи от българската диаспора, разпръснати във всички краища на света. Всяко от изданията е преведено - на официалните езици на ЮНЕСКО за Европа - английски, испански, немски, руски, френски език, и е истински посланик на българското културно наследство по света, прави го важна част от общоевропейския културен контекст, представя още една възможност за интеркултурен диалог в Европа чрез деца и култура. То изцяло е пример за добра европейска практика в областта на образованието и възпитанието чрез култура на деца и подрастващи, за задълбочаване на диалога, знанията един за друг и приятелството в рамките на Обединена Европа . В книгата са включени преводи и рисунки на деца от България, Украйна, Канада, Великобритания, Молдова, Германия, САЩ, Испания, Италия, Франция. Всички те с подкрепата на своите учители и родители успешно се включиха в проекта и направиха своя принос в осъществяването на тази мъдра и добра книга. Книга – посветена на светците и празниците, носеща в себе си посланието да тачим и помним българските традиции, да ги съхраняваме и предаваме от поколение на поколение и да държим жив и неугасим пламъка на българщината, обичта към Родината и всичко българско и родно.
 
Талантливи деца от район „Илинден” в София  празнуваха в навечерието на Деня на българската словесност и култура с мъдростта на предците ни. Под мотото „В добра глава – сто ръце” на празника звучеше идеята, че културното ни наследство и историята на народа ни са част от доброто мислене, разбиране, светоусещане сега. Прави ни по-мъдри и по-добри. И в същото време, че с него сме част от общоевропейското културно пространство и история.
 
Малки художници, сред тях участниците в ателиетата на Детско-юношеска работилница ДЮРИ от 3-то СУ „Марин Дринов”, 113-то СУ „Сава Филаретов” и НЧ „Роден край-1931”, . направиха в рамките на концерта първия си пленер на открито. Изложбата на открито на тема „Мъдростта на народа ни” показва трогателно красиви детски творби на тема „Български светци и празници”. Рисунките представят Светците на вярата ни – герои на българската празничност, но и на много вълшебни разкази и предания за тях. 
 
На откритата сцена в парк „Св. Троица” танцуваха, свириха и пяха млади таланти, артисти от всички училища, читалища и школи в района: БАЛЕТ „ЕВА” при НЧ „Г.С.Раковски 1925” –класически танц „Сезони” ВОКАЛНА ГРУПА при 45-то ОУ „К.Величков” с ръководител Наталия Благоева – песните : „Приятелство” и „Нашата мила страна”.БАЛЕТ „МЕГИ ДЕНС” при НЧ „Роден край-1931” –изп. хип-хоп танца “”Bad girls”. МАГДАЛЕНА ЙОРДАНОВА – на 16 г., възпитаничка на НДД - изп. песента на Лили Иванова „За тебе бях”ТАНЦОВА ШКОЛА при 45-то ОУ „К.Величков” – фолклорен танц „Гъмзовяна” и още много други млади таланти.