КАЛЕЙДОСКОП

Тържествен концерт в Лондон

02 юни 2017

Тържествен концерт по случай 30 години юбилей на българското училище „Иван Станчов” – Лондон

 
В българското училище към посолството на Република България в Лондон празниците винаги се отбелязват особено ярко, затрогващо, вълнуващо. Изнасят се богати и силно въздействащи програми. И този път Празникът, посветен на родните букви, родното слово и история, предложи богата и разнообразна програма.
 
Много са българските училища по света. С особено чувство и вълнение си спомняме за най- първите от тях. През 2017 г. българското училище към посолството празнува  30 години юбилей от създаването си. Това е и първото българско училище не само в Лондон, но и в цяла Великобритания. Днес то носи с гордост името на големия интелектуалец и дипломат г-н Иван Станчов.
 
За 30 години училището е създало своя история. Имали са честта да бъдат домакини на посещенията на много изтъкнати българи: интелектуалци, политици, журналисти, поети и писатели. Възпитаниците на училището периодично печелят награди в различни конкурси за детско творчество.
 
Училището е не само най-старото на британска земя, но е и водещо в много направления: учебен процес, извънкласна дейност, включване в конкурси. Дейността на неговия ръководител, г-жа Снежина Мечева, не се изчерпва с отдадеността на любимото училище, тя е говорител и член на УС на Асоциацията на българските училища в чужбина. Огромна е и заслугата й за разрастването на училищната мрежа от български училища в Лондон през последните години.
 
През 2017 г. младите хора са носители на четири престижни отличия в два от конкурсите на Държавната агенция за българите в чужбина: три - в конкурса за изобразително изкуство „България в моите мечти” и едно - в конкурса за литература „Стефан Гечев”. И това не са единствените награди и признание  за тях през годината.
 
Тържественият концерт се състоя на връх светлия български празник 24 май в църквата „Св.Люк”. В официалната част прозвучаха приветствията на Н.Пр. Константин Димитров, посланик на България в Лондон  и г-жа Коянка Димитрова, директор на дирекция „Български общности и информационна дейност” в ДАБЧ. Г-н Асен Петров от МОН представи поздравителния адрес на министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев до отбелязващите юбилея. Присъстваше и г-жа Ани Кей от Британско-българското дружество.
 
В тържествения ден г-жа Мечева откри и ръководи празничния концерт. Като се обърна към събралите се, тя им благодари, „че остават българи, че милеят за България”. Сподели колко важно е ”да изкажем заедно своята признателност към страната си и към нашите преподаватели, които поддържат душите ни будни”.
 
В прекрасния концерт прозвучаха и стихове, и песни. Изиграха се родни танци. Млади таланти показаха и латино танци, и композиции на цигулка.
 
Талантливата поп-изпълнителка Поли Генова, българската голяма звезда на Евровизия 2016,  и вокална група Ла Ти Да дариха публиката с прекрасни изпълнения, извлякоха наяве много силни емоции.
 
На сцената български народни песни изпълни представителна част от Лондонския български хор, ръководен от г-жа Десислава Стефанова. Изключителен ръководител и изпълнител на народни песни, провеждащ  много уърк шопи за български фолклор по света, тя потапя дълбоко в българска духовност.
 
По повод 30 годишния юбилей г-жа Коянка Димитрова, директор на дирекция „БО и ИД” в ДАБЧ връчи на г-жа Снежина Мечева паметния медал „Паисий Хилендарски”, с който институцията удостоява училището за всеотдайната родолюбива дейност, посветена на съхраняването на българския език и традиции сред децата на нашите сънародници във Великобритания, за съществения принос в обединяването на българските училища в чужбина и утвърждаването им като средища на българската духовност . В празничната вечер бе връчена и грамота на г-жа Десислава Стефанова в чест на номинирането й за „Българка на годината - 2016”. 
 
Отекнаха задълго в душите и съзнанието мисли на големи личности, посетили училището, негови  почетни гости, припомнени от г-жа Мечева на празника. Валери Петров бе казал: ” Само когато сме в чужбина, разбираме колко важен е майчиният език за запазването на чувството на принадлежност към Родината, на обичта към нея”. Големият поет пожелава на учениците с чест да носят името на България, където и да останат, където и да ги отнесе съдбата.