КАЛЕЙДОСКОП

Концерт за българската общност в Мадрид

01 юни 2017

 

 
Асоциация за култура „Т.А.Н.Г.Р.А”- Мадрид по традиция предлага на българската общност в Мадрид концерти по случай 24 май - Деня на българската култура и просвета и на славянската писменост
 
И тази година не направи изключение. Осъщетвен бе голям концерт в културния център Meseta de Orcasidas, посветен на светлия празник.
 
Предложена бе богата програма.В концерта участваха три фолклорни формации на българите в региона, представляващи сдруженията „Т.А.Н.Г.Р.А.”- Мадрид , „Слово”- Алконкон-Мадрид и "Светлина" – Виалба.
 
Приветствие към събралите се направи г-жа Виолина Петкова, съветник по култура, образование и печат в посолството на Република България в Мадрид.
 
На концерта присъстваха много сънародници, както и гости от Асоциация на Арменците в Мадрид, Асоциация „ Кумбре еслава” , „ Арабел”- испанска асоциация за фолклор.
 
Публиката се наслади на българския танцов, песенен и музикален фолклор. Майсторството на участниците бе възнаграждавано нееднократно с бурни аплодисменти.
 
В програмата имаше и изненада. Руска оперна певица от Асоциация „Куимбра еслава” изпя руски романс. Така тя изрази съпричастност с почитането на Св.Св.Кирил и Методий.
 
На финала на концерта от сцената прозвуча емблематичната българска песен „Хубава си, моя горо”. С насълзени очи я запяха заедно с участниците в концерта и много от присъстващите в залата.
 
Накрая се из китно българско право хоро…От сцената и през залата.
 
Информация на Деана Иванова, председател на Асоциация за култура „Т.А.Н.Г.Р.А.” –Мадрид.