КАЛЕЙДОСКОП

Български театър в Париж

01 юни 2017

 

На 12 и 13 май 2017 г. се състоя първо по рода си събитие във Франция, организирано от Асоциацията за български език и култура Европа, Култура, Обмен. На гости ни дойде Софийският сатиричен театър Алеко Константинов с две поредни вечерни представления
 
Две предствления и две препълнени догоре зали в Париж! Много смях и бурни нестихващи ръкопляскания сред очарованата публика ! Резултатът надхвърли очакванията ни !
 
Повече от 600 българи уважиха нашия труд. Останаха възхитени и благодарни. Показаха, че българската общност има нужда от подобни културни събития и ги заслужава!  
 
Изключително сме щастливи от огромния интерес, който предизвика пиесата Името на двамата френски автори Матийо Делапорт и Александр дьо Ла Пателиер !
 
Тази комедия имаше небивал успех във Франция няколко години поред. Днес животът й продължава в България. Тя се играе на софийска сцена в препълнени зали.
 
Двудневният гастрол е само първата стъпка от наш голям културен проект. Искреното ни желание е да превърнем в традиция българските театрални вечери във френската столица.
 
Мислим за обединяването на сънародниците от Париж, а защо не и от други части на страната около културни събития. На представлението посрещнахме българи, пристигнали от Бордо, Лион и Шамбери.
 
Информация на асоциация „Европа, Култура, Обмен” – Париж – Франция