КАЛЕЙДОСКОП

Български фестивал на изкуствата в Канада

19 май 2017

 

 В Торонто бе открито Седмото поредно издание на Българския фестивал на изкуствата в Канада (BAF) с директор г-жа Елица Йорданова и зам.-председател на Фестивалния съвет г-жа Олга Арнаудова. През 2017 г. утвърденият и популярен културен формат протича в периода 24 март – 17 април 2017 г. в Торонто, Отава и Монреал, с участието на редица творци от България и чужбина.

Откриването на фестивала се състоя в галерия Papermill, разположена в историческия за Торонто архитектурен комплекс Todmorden Mills. В програмата на вечерта бе заложен концерт на Георги Дончев – акустичен бас, и Анка Гнот – вокали и китара. Открита бе изложбата „Contemplation”, посветена на съвременно фотографско изкуство, както и експозиция на участници в организирания от Генералното консулство на Р. България в Торонто фотоконкурс „България! Че кой ли не я знае?!” – 2016 г.

 

В рамките на откриването на фестивала се проведе и организирана от ГК – Торонто първа по рода си церемония по награждаване. Г-н Петър Крайчев, генерален консул, и г‑жа Десислава Атанасова, консул, връчиха отличия на Държавната агенция за българите в чужбина с председател г-н Борис Вангелов (ДАБЧ) – основен партньор на ГК – Торонто в усилията му за популяризиране и разширяване на българското етнокултурно пространство в консулския окръг – на сънародниците ни в Канада:

Д-р Ирина Маркова – Почетен плакет на ДАБЧ за активна родолюбива дейност, посветена на съхраняването на българските духовност и традиции сред сънародниците ни на канадска земя, за съществен принос в изследването и популяризирането на родната култура сред приятелите на България.

 

Асоциация на българските инженери в Канада, представлявана от г-н Николай Паскалев, президент, и г-жа Павлина Лулчва-Лоуранс  Почетен плакет на ДАБЧ за активна родолюбива дейност сред българската общност в Канада и съществен принос в утвърждаването на авторитета на българските инженери в канадското обществено-икономическо пространство.

 

Г-н Веселин Лучански – Почетен плакет на ДАБЧ за създаването и организирането на Българския йога клуб в Торонто, за безвъзмездното му себеотдаване за подобряване на качеството на живот и духовното извисяване на нашите сънародници на канадска земя, за съществен принос в популяризирането на родната култура сред приятелите на България, както и във връзка с неговата 75-годишнина.

 

Съгласно регламента на фотоконкурса „България! Че кой ли не я знае?!” през януари 2017 г. жури в състав: Мириана Митрович, професионален фотограф; Тодор Йорданов, любител фотограф; и Петър Крайчев, генерален консул, класираха и присъдиха I-ва, II-ра и III-та награда. На I- ви тур бяха селектирани осем фотографии, които бяха изложени на церемонията, а на II-ри тур от тях бяха излъчени и първите три творби.

 

Анна Сотирова (I-ва награда), Мадлена Николова (II-ра награда) и Георги Десподов (III-та награда) бяха отличени от членовете на журито с почетни плакети и осигурени от ГК – Торонто награди. С любезното съдействие на Bulgarian Horizons Media отличените фотографии бяха публикувани и във вестник „Български хоризонти“, представляван на церемонията от главния редактор г-н Максим Божилов.

 

Културната програма при откриването на фестивала, церемонията по награждаването и последвалият прием бяха уважени от десетки наши сънародници и СМО на български език, множество представители на дипломатическия корпус и организации на българската общност, ценители на изкуството, гости на града и др.

 

В приветственото си слово генералният консул на Р. България в Торонто г-н Петър Крайчев изрази признателност за нестихващата творческа енергия на организаторите и спомоществователите на Българския фестивал на изкуствата в Канада, благодари на участниците в първото издание на фотоконкурса „България! Че кой ли не я знае?!”, на журито, както и на цялата българска общност за последователната й подкрепа в процеса на осъществяване на културно-образователна дейност на задграничното представителство.

 

В програмата на BAF за 2017 г. са включени изложби и концерти, прожекция на филми, рок и джаз музика, семинари, великденски концерт в изпълнение на хор и джаз трио и др.

Пълната програма на фестивала може да се види ТУК.

 

Генерално консулство на Р. България в Торонто

http://www.eurochicago.com/2017/03/balgarski-festival-na-izkustvata/