КАЛЕЙДОСКОП

Български файери във Валенсия

18 май 2017

 

През ноември 2016 г. празниците Las Fallas във Валенсия бяха вписани в представителния списък на ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство, като събитие, което има значение за човечеството.
Магията на тази фиеста, чиято основа се корени в 19 век и в почитта към San José, завладява не само местните жители, сред които и много българи, но и гости на града, пристигнали специално между 15 и 19 март, за да присъстват на шествията на файерите, на изгарянето на куклите, на пиротехническите шоу и на поднасянето на цветя на Дева Мария.
Част от голямата българска общност във Валенсия по традиция, вече години наред, се включва в културните асоциации – Fallas, които цяла година се трудят, за да отбележат тържествата както подобава. Уникалните рокли, с които всяка една файера се облича в празничните дни, и задължителните аксесоари са само видимата част на емоцията за нашите сънароднички. Общуването с различни хора, срещата с новата култура и най-вече – радостта от новите познанства и приятелства са истинското богатство, което Las Fallas дават на всеки, докоснал се до тях от началото до края.
Щастието тази година да бъде Fallera Mayor на фаята „Мануел Кандела – Беатрис Тортоса“ се падна на 26-годишната Лора Георгиева от Трявна, която живее във Валенсия от 9-годишна. Fallera Mayor е главната фигура, кралицата, представяща фаята във всички събития и празници, на които е канена.
Две български момичета бяха част от фаята „Малага – Доктор Монторо“ тази година. 8-годишната Валя Пламенова се включи за първи път, докато братовчедка й – 11-годишната Ани Пламенова, е част от празниците за втора година. Факт е, че тази традиция много им харесва, затова и желанието им за ново участие догодина е много голямо.

Информация във в.”Нова дума”, Мадрид