КАЛЕЙДОСКОП

Българска роза в Навара

16 май 2017

 

 
В Памплона, център на испанската провинция Навара, е създадена асоциация „Българска роза”. На практика и по замисъл това е асоциация на българските жени.
 
Инициативата е втора по рода си в кралството. Във Валенсия успешно се развива асоциацията на българката „Бялата лястовица”.
 
Инициатори са Таня Найденова и Калина Сотирова. В региона има и български училища. В Памплона пребивават към 3500 сънародници.
 
„Испанците харесват танците и традициите. Памплона е прекрасен град с красив голям празник „Сан Фермин” през юли”, разказва Калина Сотирова.
 
От самото създаване организацията насочва приоритетно своето внимание към българските жени и междукултурното взаимодействие.
 
Организацията е съсредоточила своята дейност в културните проекти и инициативи. На българските празници са канени испански приятели.
 
Испанците уважават българските традиции  и фолклор. „Винаги се включват в хорото, играно в края на празника”, припомнят от „Българска роза”.
 
След първите стъпки са контактите с асоциацията „Бланка де Навара”. От „Българска роза” желаят да покажат на испанските си приятели България. 
 
„И нашата цел бе да покажем характер, да им покажем, че ние сме борбени, че имаме образование, че се стремим да постигнем много високи цели”, споделя в разговор Таня Найденова.
 
Снимка: Памплона, провинция Навара, Испания