КАЛЕЙДОСКОП

Министърът за Брекзит се готви за сериозни спорове с ЕС

15 май 2017

 

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис в неделя подготви терена за летни „спорове“ с Брюксел относно графика на преговорите за напускането на Европейския съюз (ЕС) от Великобритания и взаимното уреждане на правата на гражданите, пише Daily Telegraph, цитиран от „Фокус“.
 
Той заяви, че Обединеното кралство ще се придържа към позицията си, че бъдещите търговски и други отношения с ЕС трябва да бъдат обсъждани едновременно с въпроса за уреждането на сметката за „раздялата“.
 
Според главния преговарящ на ЕС Мишел Барние трябва да има значителен прогрес по въпроса за сумата, които Великобритания трябва да плати при излизането от общността, както и за правата на гражданите на съюза, живеещи на Острова и съответно, британците на континента, а също и за бъдещата граница между Република Ирландия, която е част от ЕС и Северна Ирландия, преди каквото и да било друго да бъде обсъждано.
 
Дейвис заяви в ефира на телевизионния канал ITV в неделя, че член 50 от Лисабонския договор, който премиера Тереза Мей задейства през март, стартирайки двугодишната процедура по напускане, „постановява, че трябва това, което сега се нарича „уреждане на развода“, да се случи като се вземат предвид текущите отношения“.
 
„Как може да вземеш предвид текущите отношения, които все още не съществуват?“, коментира министърът.

Великобритания иска да премине към договарянето на нейното „голямо, амбициозно споразумение за свободна търговия“ възможно най-скоро.
 
По този начин Брюксел се опитва да оказва натиск върху Великобритания, настоявайки първо да бъде уредена „най-трудната част – финансовата и тази за Северна Ирландия, преди да правим каквото и да било друго“, смята Дейвис.
 
„Как изобщо може да уредиш въпроса за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, освен ако не знаеш каква е общата ни гранична политика, какво е митническото споразумение, какво е споразумението за свободна търговия, дали е необходимо да налагаш такси на границата или не?“, попита той.
 
„Не можеш да решиш единия въпрос без другия. Напълно нелогично е и ние намираме това за грешна интерпретация на Договора [от Лисабон – б. пр.], така че за това ще спорим през лятото“, каза в заключение Дейвис.
http://www.dnes.co.uk/193913/ministarat-za-brekzit-se-gotvi-za-seriozni-sporove-s-es/