ПОСТИЖЕНИЯ

Веско Ескенази и Людмил Ангелов свирят Танго

03 май 2017

 

„Свиря всичко и навсякъде. Давам всичко от себе си”. Казва го в интервю наскоро българската музикална звезда в Амстердам Веско Ескенази.
И веднага музикантът допълва: „Пред българската публика имам един бонус. Това е „моята” публика".
Ударението при виртуоза е поставено не върху бонус, а върху моята публика.
Сигурно бонус е да свириш за Концертгебау. Номинацията за „Грами” е по-лесно осъществима. Концертгебау този път се конкурирал за световната награда  с Бостънския симфоничен оркестър.
„Моята публика” за музиканта е в Родината. Иначе много харесвал страната на лалетата. В Нидерландия той живее и работи вече 26 години. И в обкръжението му, по думите му, не мислят, че не е холандец.
Номинацията за „Грами” е голямото постижение на Веско Ескенази от последния музикален сезон – признание за Концертгебау с концертмайстор Веско Ескенази за изпълнено произведение на композитора Сергей Прокофиев.
Постижение е и да си концертмайстор в известен европейски оркестър. Концертмайсторът в престижния амстердамски оркестър Концертгебау е много напред с признанието за класа и талант.
Не само амстердамската публика обаче ръкопляска на музикантите от известния амстердамски оркестър, но и българската в София. И заслуга за това пак има именно Веско Ешкенази.
През последните години виртуозът редовно излиза на родна сцена. Включва се в инициативи, фестивали, концерти.
Колкото до отношението към българската публика, пак да се насочим към думите му. Ескенази казва за нея: „Тя винаги ми е давала толкова обратно, поне колкото е получавала от мен на сцената”.
Щастлив е със синовете си. Себераздаването му е известно. Няколко албума са записали през годините съвместно с Людмил Ангелов - един от най-именитите български пианисти днес.
Съвместните проекти на българските музиканти, които се реализират някъде в чужбина, са сред най-убедителните аргументи за общуването им на родна земя.
Наследниците на Веско Ескенази не са тръгнали по пътя на именития родител в музиката. Виктор завършва микробиология и компютри, Артур – химия. Това обаче не го притеснява. Проявява разбиране и респект.
Отношенията между родител и наследници са прекрасни, съобщава Ешкенази. Обичали да слушат и класическа музика, и джаз, и ФСБ.
И в същото време той е благодарен на родителите си. От тях музикантът смята, че е наследил обичта към музиката, това, че е работохолик.
Впрочем, когато разсъждава за младите в музиката, то той държи на подкрепата на големия музикант за младите таланти.
Ешкенази работи с млади музиканти, от време на време, както сам се изразява в интервю. Чувства, че може да им даде малко от опита и знанията си.
Специално ударение поставя виртуозът на цигулката върху вдъхновението. Иска да предаде вдъхновението си на младите музиканти…
Креативността му намери нов израз в последния продукт на голямото дуо : Людмил Ангелов, пиано, Веско Ескенази, цигулка. Излезе новият им албум  „Танго”.  
С този  албум  музикантите  не само радват ценители и любители на тангото, но и отбелязват 20 години много успешно сътрудничество.
В края на април музикантите предприемат и концертно турне из страната. Изнасят концерти в: Габрово(20 април), Варна(21 април), Добрич, Хасково.
Концертът им във Варненската опера е сред най-силните акценти на Европейския музикален фестивал Варна 2017, припомнят медии.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
 
20 май 2017, зала „България“, 19:30
4+4 - ГОДИШНИТЕ ВРЕМЕНА от ВИВАЛДИ и ПИАЦОЛА
Солисти: ВЕСКО ПАНТЕЛЕЕВ - ЕШКЕНАЗИ, цигулка
С участието на младите цигулари Лора Маркова,
Мартин Зайранов, Александар Влатко Иванов (Македония)
и Зорница Иларионова
ОРКЕСТЪР НА КЛАСИК ФМ РАДИО
Програма: А. Вивалди: „Годишните времена”
А. Пиацола: Cuatro Estaciones Porteñas