КАЛЕЙДОСКОП

Български фестивал на изкуствата в Канада

21 април 2017

 

Български фестивал на изкуствата в Отава. Официално откриване
 
На 8 април 2017 г. в Центъра за изкуства в Отава „Шенкман” се състоя официална церемония по откриването на седмото издание на традиционния Български фестивал на изкуствата в Отава. Утвърденият формат тази година е посветен на Пловдив, като Европейска столица на културата. Основният фокус на тазгодишното издание е върху съвременното фотографско изкуство, музиката, в частност хоровото дело, джаз, рок и филмовата музика, и българското кино.
 
Програмата в канадската столица включва концерт на Георги Дончев – акустичен бас, и Анка Гнот – вокали и китара, прожекция на филма „Каръците”. Официалното откриване бе съпътствано от концерт на джаз-квартет „Мирослава Кацарова” и изложбата „Съзерцание” на български художници, живеещи в Канада: Аглика Пелтешки, Таня Накова, Албена Робев, Томи Груев, Софи Груев, Петър Бояджиев и Мириана Митрович. Концертът бе подкрепен от програма „Мобилност” на Националния фонд „Култура” за финансиране на участия в международни, национални и локални културни форуми на представители на българската култура и изкуство.
 
Събитието привлече вниманието на българската и канадската публика, които за пореден път имаха възможност за вълнуващи срещи с българската култура и изкуство. Залата в Центъра за изкуства в Отава „Шенкман” бе препълнена. След края на концерта музикантите получиха много поздравления от почитатели и дълго даваха автографи и се снимаха с тях.
 
Участниците и гостите на фестивала бяха приветствани от временно управляващия посолството в Канада Светлана Стойчева-Етрополски, която отбеляза съществената роля, която Българският културен фестивал има за развитието на отношенията с канадския партньор и прекрасната възможност да бъде демонстриран креативният потенциал на българските образци на съвременното изкуство - артисти, музиканти, художници и др. Бе отправена признателност за усилията, отдадеността и ентусиазма на всички организатори, партньори, дарители и доброволци, които безрезервно подкрепят фестивала.
 
На церемонията присъстваха програмният директор на фестивала от Торонто Елица Йорданова, зам.-председателят на Фестивалния съвет Олга Арнуадова и председателят на българското дружество от столичен район Отава-Гатино Антон Минков. Публиката от около 80 души, много от които представители на българската общност в Отава, имаха възможността да се запознаят лично с творците по време на коктейла, организиран по повод откриването на фестивала. С отношение към изкуството от първо лице и от личния си опит фотографите разказваха за своите лични търсения и интереси.

След концерта бяха събрани дарения от редица гости, посетили фестивала, които ще помогнат 
за издаването на диск с музикални изпълнения на починалия през 2010 г. голям бългаpcки джаз музикант, 
пианист и композитор Румен Тосков - Рупето. 

В информация, изпратена от посолството на Република България в Отава, Канада