КАЛЕЙДОСКОП

Представяне на големи български поети в Аржентина

19 април 2017

 

 
От години вече Фондацията на поетите „Рене Вилар“ в Аржентина организира „маратон на поезията“. През цялата година, в различни части на страната, се организират срещи на поети, които четат свои творби. Вярна на своята основна цел – да пропагандира българската култура - тази година Аржентинско българската фондация в Буенос Айрес започна съвместна работа с аржентинските поети. Първата изява вече е факт. На 23-24-25 март в курортното градче Пеуен Ко, на 650 километра от столичния град, на маратона за поезия, под патронажа на нашата фондация, бе представен големият български поет Христо Ботев.
 
Хорхе Костуркофф, един от основателите на ФАБ и член на административния съвет не само говори за големия български поет като също така прочете някои стихове, преведени на испански. Поведе присъстващите на едно въображаемо пътешествие в далечна България с нашата богата история и прекрасна природа. 
 
На тези срещи присъстват не само поканените поети, в този случай около 30, които представят свои творби, а и публика, начинаещи творци, на които също се предоставя място за изява. Час и половина бе времето, посветено на Ботев. Оказа се кратко - присъстващите искаха да знаят още и още за България.
 
От името на Аржентинско българската фондация на всеки присъстващ бе подарена паметна отметка за книга с лика на Ботев и думите: „Но стига ми тази награда, да каже нявга народът, умря сиромах за правда, за правда и за свобода“. Към кафето, което предлагаха домакините, добавихме по парче българска баница.
 
Нашата инициатива бе посрещната с голям интерес от страна на аржентинските творци. Вече се работи за участието в следващия маратон през май – този път в Мар дел Плата, най – големият курортен град на Аржентина. Подготвя се представянето на Иван Вазов.
 
Ружка Николова, Секретар по печата ФАБ-Буенос Айрес