КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит. Преходна фаза за „свободното движение” в UK

18 април 2017

 

 
Лондон обмисля "преходна фаза" за свободното движение след Брекзит
 
Британският премиер Тереза Мей обяви, че свободното движение на хора между Великобритания и ЕС може да продължи за известно време и след като страната ѝ окончателно напусне съюза.
 
На посещение в Саудитска Арабия тя обясни, че тази преходна фаза след излизането на Великобритания от ЕСще позволи на фирмите и правителствата да получат време да се адаптират към евентуални нови ограничения, които са били договорени в споразумението за Брекзит.
 
Независимо от това правителството ще поеме контрол върху миграцията, подчерта Мей. "От ключово значение за британското общество и част от вота миналата година беше да се уверим, че контролираме границите и миграцията си. Това и ще направим, когато излезем от ЕС", увери тя, цитирана от Би Би Си.
 
В. "Файненшъл таймс", който цитира същия разговор с журналисти, съобщи, че Мей е заявила, че Великобритания няма да финализира ново търговско споразумение с ЕС, докато не приключи процедурата по Брекзит през 2019 г., тъй като има юридически изисквания как ЕС да води търговски преговори, съобщава БТА.
 
Мей обаче заяви, че като настъпи времето Великобритания да излезе от ЕС, "е справедливо всеки да знае какви ще са бъдещите договорености, бъдещите отношения, бъдещото партньорство между нас и ЕС".


Би Би Си отбелязва, че през последните седмици Мей е променила тона относно свободното движение, след като преди настояваше, чето може рязко да бъде ограниченооще преди преговорите да приключат.

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/04/05/2948325_london_obmislia_prehodna_faza_za_svobodnoto_dvijenie/