КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит. Рестрикции и страхове

18 април 2017

 

 
 
Тереза Мей готви мерки, за да не се напълни Великобритания с българи и румънци преди Брекзит
 
Британският премиер Тереза Мей, изглежда, се готви да отнеме на гражданите на Европейския съюз правото на свободно движение, когато задейства член 50 идния месец, защото според правителствен източник в противен случай "половин Румъния и България" може да дойдат във Великобритания преди Брекзита, пише лондонският вестник "Индипендънт", цитиран от БТА.
 
Неназованият източник коментира, че това ще бъде направено заради сведения, че Европейската комисия може да се опита да принуди Лондон да защитава правата на всеки, който влезе в страната, до момента на нейното излизане от ЕС.
 
Според "Дейли телеграф" се очаква Мей да обяви, че гражданите на ЕС, пристигнали около 15 март, няма да имат право да живеят постоянно в Обединеното кралство. По силата на нейния план обаче гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания и наброяват около 36 милиона души, както и онези, които ще дойдат преди тази дата, ще имат тези права, при условие че същият принцип е в сила за британските граждани, живеещи в ЕС.
 
Не е ясно дали планът на британското правителство е в нарушение на договорите на ЕС, които гарантират свободата на движението, посочва "Индипендънт". Около 1.2 милиона британски граждани живеят в други страни от ЕС. Те биха могли да получат гражданство на ЕС индивидуално, добавя изданието.
 
Европейският парламент заяви, че разследва как Великобритания се отнася към граждани на ЕС, живеещи на нейна територия, след съобщенията, че някои от тях са се сблъскали с "бюрократична стена", когато са се опитали да си гарантират законно право да останат във Великобритания.
http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/27/2925269_tereza_mei_gotvi_merki_za_da_ne_se_napulni/