ПОСТИЖЕНИЯ

Йордан Камджалов - интелект, блясък, креативност, благородство

12 април 2017

 

Когато диригентът Йордан Камджалов излиза на родна сцена сме наясно: предстои концерт, който не е за изпускане.
В професионален план диригентът се реализира в Германия. Прави го с размах, който впечатлява.
Той е генерален музикален директор на Филхармоничния оркестър и Оперния театър на Хайделберг, Германия.
Пояснението за спечеленото признание е още по-интересно: Камджалов е първият чужденец, избран с гласовете на цялата филхармония.
Печели позиция в конкурс по особено представителен начин - музикантите се произнасят кой е големият Маестро за тях.
Камджалов е директор и на фестивала Heidelberg Schloss Festival. 

И след всичко това си мислим, че той остава задълго в Хайделберг, обсебен от култура, среда и погълнат от професионална кариера. Ама не, завръща се и в България.
И, естествено, завръщането е не за разтуха и за  броени дни, прекарани на планина или море. Пристига, за да реализира свои проекти и концерти.
Диригентът се завръща пълен с идеи, пожелал нови практики, новатор и експериментатор в музиката. Камджалов е създал и фондация.
Класата му е оценена еднозначно: НАСА е кръстила на неговото име космически обект.
Идеите на Камджалов метафорично или не съвсем, но излитат към космоса: проектите му приковават внимание с размах, щедрост и креативен нюх.
Свикнал е да извлича максималното от контакта с музикантите, които много цени и уважава. Поставя ударение и върху професионалното израстване на младите дарования в родината.
Отдаден на професията, той не намира музикантите за изгубени в произведението и особено държи на общуването с тях.
Дирижирането за него е комуникация. Гледа музикантите, изучава ги, иска да ги опознае и изучи техните проблеми.
Впрочем, диригентът е разпознат като философ в гилдията, като магьосник на пулта. Музиката той възприема като пътешествие в едно пространство.
Застанал пред музикантите, Камджалов вижда себе си „като архитект и скулптор, а не като капелмайстор”, както сам обявява в интервю.
С фондацията си големият диригент  обръща поглед към младите талантливи музиканти у нас. Помага им в творческото израстване и развитие.
Фондацията създава и музикална лаборатория. След триумфални изпълнения на 9-тата симфония на Бетовен и Реквием на Моцарт се ангажира с прослушвания на тенори, алти, сопрани и баси.
Камджалов не скрива отношението си към музиката и музикантите. Преди е мислел, че музиката е по важна от хората. С времето разбрал, че хората правят музиката.
Камджалов вижда в концерта заедно с музикантите от оркестъра обща цел, примесена с любов, респект, всеотдайност и разбиране. Само така по думите му се получавало „пътешествие”.
През пролетта на 2017 той отново застава на родна сцена. Genesis Orchestra под неговата диригентска палка представят „Реквием” на Моцарт в Пловдив.
Преди концерта той обявява „Предконцертни диалози”. Диригент и изпълнители разискват „върху произведението, неговия композитор, предизвикателствата и поставените цели”, разбираме от интернет. С вход свободен за всички…
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”