КАЛЕЙДОСКОП

Режисьорът Галин Стоев - директор на театъра в Тулуза

06 април 2017

 

 
 
Българският режисьор Галин Стоев е новият директор на Националния театър на Тулуза, съобщава френският в. Le Parisien, като се позовава на съобщение на френското министерство на културата и агенция France Presse.

Стоев ще поеме поста от 1 януари 2018 г., като ще наследи Лоран Пели и Агат Мелинан, които ръководят театъра от 10 години. Засега новината не е разпространена официално от самия театър, нито е потвърдена от режисьора,
отбелязва "Дневник”. Стоев е един от най-успешните български театрални режисьори в чужбина и поставя редовно в "Комеди Франсез", както и в парижкия Национален театър la Colline за модерна и съвременна драматургия.

Според съобщението на Le Parisien режисьорът планира да даде силен тласък на Националния театър на Тулуза, като създаде творчески инкубатор за млади артисти.

Галин Стоев е роден през 1969 г. в България и е завършил театрална режисура в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов". От повече от 10 години не живее в страната, но се стреми се да се връща в София редовно и да работи с приятели. Поставял е спектакли в Германия, Чехия, Великобритания, Русия и Белгия, а у нас в последните години името му се свързва с постановките "Приятнострашно" и "Малка пиеса за детска стая" в Театър 199 по текстовете на Яна Борисова. Има и собствена театрална компания Fingerprint, основана през 2005 г. в Брюксел.

В момента режисьорът работи над дебюта си в киното – филма "Безкрайната градина" по "Приятнострашно" на Яна Борисова, продуциран от българска страна от "Агитпроп". Според плановете на българския Народен театър Стоев ще постави и представление на неговата камерна сцена до края на 2017 г., пише още "Дневник".