КАЛЕЙДОСКОП

Постановки на Теди Москов и Галин Стоев в Червената къща

06 април 2017

 

 
Знакови театрални постановки от първото десетилетие след промените у нас предлага "Червената къща" в София. Прожекции на спектакли на Лилия Абаджиева, Явор Гърдев, Теди Москов и Галин Стоев, придружени с дискусии, ще закрият програмата "В/ХОД назад" на студиото за документален театър Vox Populi, посветена на поколението на 90-те години.


На 25 март от 15 часа ще бъде прожектиран спектакълът на Теди Москов "Майстора и Маргарита" от 1997 година. Представлението е в много отношения революционно за времето си - пиесата за първи път оживява с внушителни визуални ефекти като анимация и филмови кадри. Спектакълът попада в програмата на престижния театрален фестивал в Авиньон, Франция. Сред актьорите са Валентин Танев, Мая Новоселска, Христо Гърбов, Стефан Вълдобрев, Никола Додов, Камен Донев, Цветан Даскалов, Иван Радоев, Борислав Стоилов, Юлиана Сайска, Вяра Коларова и Стефания Колева.


 
След прожекцията режисьорът Лилия Абаджиева ще разкаже за началото на театралната си кариера и ще покаже откъси от свои представления от 90-те години –"Хамлет" от У. Шекспир, "Женитба" от Н. В. Гогол, "Страданията на младия Вертер" от Й. В. Гьоте и други. Програмата за деня ще завърши с представяне на книгата "Театърът в България. 1989-2015 г." на Николай Йорданов и дискусия с експерти и любители за изразните средства на театъра през годините на прехода.


На 26 март от 15 часа е прожекцията на спектакъла на Галин Стоев от 1992 г. "Илюзията" от Пиер Корней, последван от разговор с участващите артисти Радост Костова, Емил Марков и Албена Павлова.


От 17 часа ще бъде показана постановката на Явор Гърдев "Квартет" (1999 г.) Накрая на програмата Явор Гърдев, Жана Рашева и Георги Танев ще изградят концепция за създаване на нов документален спектакъл по предварително зададена тема.
http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/03/25/2941761_znakovi_postanovki_ot_nachaloto_na_prehoda_pripomnia/